Naslovna Istaknuto Sveta misa za Ivicu Osima

Sveta misa za Ivicu Osima

103

Sveta misa zadušnica održana je  za velikana bosanskohercegovačkog nogometa i ovih prostora Ivicu Osima u crkvi svetog Josipa na Marin dvoru u Sarajevu.

Euharistiju je predvodio mr. don Luka Brković uz koncelebraciju mons. prof. dr. Franju Topića, mjesnog župnika mons. dr. Antu Ćosića i  druge. Crkva je bila dupkom puna a misi  su  nazočili Osimova djeca, operni prvak Ivica Šarić, bivši dogradonačelnik  Sarajeva, te brojni vjernici i Osimovi prijatelji. Pjevala je i svirala grupa mladih pojačana Ivicom Šarićem i Draganom Pavlovićem. Pjevano je uz ostalo Bliže o Bože moj, a Šarić je impresivno otpjevao Ave Maria.

Misna čitanja  između ostaloga govorila su o novoj Zemlji i novom Nebu.   Mons. Topić je podsjetio da je to poziv da i mi doprinosimo svojim riječima i djelima izgradnji nove Zemlje I novog Neba.  Čitanja govore da u će u novom Nebu Bog otrti svaku suzu s očiju te smrti, ni bola, ni jauka više neće biti. Za to se isplati truditi i žrtvovati. A kako graditi novu Zemlju i novo Nebo naglasio je mons. Topić, da je sam sam Isus odgovorio u Evanđelju: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge”.

Zatim je prof. Topić istaknuo, jer je o Osimu puno toga rečeno,   samo par stvari o njemu. Kako su nekada nogometaši i klubovi bili siromašni, dogodilo se da je jedan bivši  Osimov suigrač prokrvario stopala. Vidjevši to,  Ivica Osim je izvadio svoje kopačke iz ormara i poklonio ih kolegi, što je dokaz konkretne ljubavi prema čovjeku a što je Osim prakticirao cijeli život. Uz ostalo Osim je poklanjao nekim klubovima sportsku opremu pa tako  N.K. Sašk  Napredak.

A predstavnik nogometnog saveza Japana, čiji je selektor bio Osim, došao je na komemoraciju i kazao: “Osim je puno doprinio razvoju japanskog nogemeta i naučio nas mnogim ljudskim vrednotama. Misa znači i zahvala pa je i ova Misa je zahvala Osimu za sve dobro koje je učinio za nogomet i Bosnu i Hercegvinu i molitva da počiva u miru Božjem.”

Po završetku liturgije  pred crkvom je upriličeno druženje  u spomen na druželjubivog Ivicu Osima.