Naslovna Društvo Služba civilne zaštite održala sastanak nakon sinoćnih poplava u Tuzli

Služba civilne zaštite održala sastanak nakon sinoćnih poplava u Tuzli

217

Služba Civilne zaštite, Komunalna služba i Služba spasavanja sinoć je nakon obilaska terena i evidencije štete prouzrokovane padavinama, održala hitni sastanak zajedno sa gradonačenikom grada Tuzle Jasminom Imamovićem.

Prema navodima službe, šteta je velika, a među najviše pogođenim mjestima nalazi se mjesna zajednica Solina, gdje su poplave uzrokovane izlijevanjem rijeke Soline nanijele veliku štetu na objektima.

“Došlo je do naglog rasta vodostaja svih Donjih Brežaka, zaseok Piljići, gdje je pet objekata oštećeno, privatnih i poslovnih, ali i pomoćnih objekata. Određene štete nastale su na lokalnim putevima u MZ Dokanj, u naselju Šabani. Ekipe Civilne zaštite vrlo brzo su reagovale na terenu. Prema našim informacijama, naš opertivni centar primio je devet prijava. Zajedno sa službama MZ počeli smo sprovoditi aktivnosti odmah nakon prestanka padavina. Građani su uključeni od večernjih sati, na čemu smo veoma zahvalni” ,naveli su iz Civilne zaštite.

Kako kažu, osim štete na cestovnoj infrastrukturi, na lokalnim cestama, veća šteta zabilježena je i na mostovima u spomenutim mjesnim zajednicama, gdje su minirana krila mostova.

“Na području grada Tuzle, najveći problem je bio na lokalitetu kod Doma zdravlja Tuzla, ali i u Osnovnoj školi u Brčanskoj Malti, uzrokovan izlivanjem rijeke Soline. Sinoć smo hitnom rekacijom službenika očistili školu jer učenici danas dolaze na nastavu. U naselju Tušanj prilikom obaranja drveta na saobraćajnici, saobraćaj je bio blokiran, sada je i taj problem otklonjen. Na terenu u naselju Hidani sada je u tijeku čiščenje korita rijeke koje je prouzrokovalo poplave. Mi ćemo u toku dana izaći na teren i intervenisati da bi mostovi bili u funkciji za naredni period”, kazali su iz Službe za spasavanje.

Gradonačelnik Jasmin Imamović dodao je da su timovi na području grada Tuzle u svakom trenutku mobilni i pozvao građane da se jave Službama kako bi se eliminirale blokade u šahtovima i koritima, kako bi se spriječile nove poplave.

“Službe su bile spremne, jer su već bile najavljene velike padavine na lokalitetu našeg grada. Odmah po prestanku padavine na teren su izašle službe iz Komunalne čistoće, Javna preduzeća kao i Služba civilne zaštite. Odmah se pristupilo čišćenjima i otklanjanju šteta. Zbog loše vremenske prognoze koja je najavljena za danas i sutra, sve službe Grada Tuzle su u stanju potpune mobilnosti“ , izjavio je gradonačelnik grada Tuzle Jasmin Imamović.

HG