Naslovna Društvo Sjećanje na Luciana Pavarottija, tenor koji je ostavio veliki trag u klasičnoj...

Sjećanje na Luciana Pavarottija, tenor koji je ostavio veliki trag u klasičnoj glazbi

170

Luciano Pavarotti italijanski je operni pjevač koji je ostavio neizbrisiv trag i jedan je od najvažnijih tenora 20. stoljeća. Bio je i čovjek velikog i humanog srca, poznat po svom humanitarnom radu. Bio je sjajan ne samo zbog glasa, velike figure, već zbog karaktera, hrabrosti i volje za životom.

„Činim ljude sretnima. Znam da je Bog učinio nešto posebno za mene. Poljubio mi je glasnice, toliko znam ”, rekao je jednom Pavarotti.

Luciano Pavarotti rođen je u Modeni 12. listopada 1935. godine. Lucanov otac Fernando bio je pekar, ali bio je pjevač amater, a njegova majka Adela radila je u lokalnoj tvornici duhana. Volio je nogomet i igrao je u juniorskom timu po cijelom gradu. Neko je vrijeme radio kao učitelj, a prodavao je i osiguranje.

Da će jednog dana biti velika zvijezda u glazbenom svijetu, znao je još kao dijete, a ponajviše zbog činjenice kako je odrastao u glazbenoj obitelji, koja je očito prepoznavši njegov talent poticala ideju da postane jedan od tri vodeća tenora koji će kasnije vladati scenom ozbiljne glazbe.

Davne 1956. godine odlučio je postati pjevač i počeo je pohađati sate pjevanja. Debitirao je u Rođo Emiliji 29. travnja 1961. godine. kao Rodolfo u operi “Bohemia” Giacoma Puccinija i počeo pobjeđivati ​​na međunarodnim glazbenim natjecanjima. U to je vrijeme slušao savjete poznatog talijanskog tenora Giuseppea di Stefana. Spriječio je Pavarottija da započne svoju profesionalnu karijeru prije nego što mu je glas postao potpuno spreman.

Prvi javni nastup izvan Italije imao je u Beogradu. Nakon te izvedbe počeli su stizati pozivi i iz drugih opernih kuća. S Joan Sutherland započeo je suradnju 1965. u Sjedinjenim Državama i Australiji. Godinu dana kasnije nastupio je u milanskoj Scali. Uslijedili su angažmani u Barceloni, Parizu, Londonu i New Yorku. Osim Joan Sutherland, njegovi pjevački partneri bili su: Montserrat Caballe, Ileana Kotrubash, Curie Te Canava i Mirela Freni.

U Philadelphiji je 1981. osnovao natjecanje za mlade pjevače. Od tada je počeo smanjivati ​​broj svojih nastupa na pozornici, no to se nije odnosilo na televizijske nastupe. Broj pojavljivanja na TV -u se povećavao. Pavarotti je kao redatelj debitirao 1988. u Venecijanskoj operi (Favorit Gaetana Donizettija).

Tijekom Svjetskog prvenstva 1990. osnovao je Pjevački trio tri tenora s Joseom Carrerasom i Placidom Domingom. Osnovao je organizaciju Pavarotti i prijatelji, nastupao s brojnim kolegama iz različitih glazbenih žanrova i prikupljao novac u humanitarne svrhe. Organizirao je humanitarne koncerte za djecu rata, žrtve ratova u Bosni, Gvatemali, Iraku i na Kosovu. U Bosni je organizirao “Pavarotti Music Center” s ciljem da pomogne mladim glazbenicima u razvoju njihovih talenata. Također je prikupljao humanitarnu pomoć tijekom rata u Bosni s Bonnom.

Surađivao je i s pokojnom princezom Dianom. Godine 1988. Ujedinjeni narodi proglasili su ga mirovnim izaslanikom. Dobitnik je i medalje Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Bio je veliki humanitarac, ali nikada nije puno pričao o tome.

Pavarotti također drži dva Guinnessova rekorda: za najveći broj poziva na bis (165) i za najprodavaniji album klasične glazbe Koncert tri tenora s Joseom Carrerasom i Placidom Domingom.

Oženio se dva puta. Iz prvog braka s Adnom Veronom, s kojom je bio u braku četrdeset godina, imao je tri kćeri: Lorenza, Kristinu i Giulianu. Drugi se put oženio 2003. sa svojom tajnicom Nicolettom Mantovani. Kad ga je Nicoleta upoznala, bila je studentica prirodnih znanosti na Sveučilištu u Bologni i radila je sezonski posao. Prije vjenčanja saznaje da je Nicoleta trudna i da nosi blizance. Rodila je sina i kćer, međutim, sin je umro pri rođenju. Djevojke se zovu Alice.

Posljednji put nastupio je na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2006., a izveo je ariju Nessun Dorma.

Operiran je zbog raka gušterače u srpnju 2006. godine. Sredinom kolovoza sljedeće godine proveo je više od dva tjedna u bolnici. Pušten je na slobodu 25. kolovoza 2007. Međutim, stanje mu se naglo pogoršalo, bubrezi su mu otkazali i bitku je izgubio 6. rujna 2007. godine. Njegove kćeri i supruga Nicoleta bile su s njim tijekom cijele bolesti i pružale mu nesebičnu podršku.

Pavarotti je čovjek koji je ostavio veliki trag u klasičnoj glazbi. Čovjek velikog srca, anđeoskog glasa i veliki humanitarac, ali kao i svaki humanitarac, nije puno pričao o tome. Ostavio je djela da o tome svjedoči.

(HG)