Naslovna Istaknuto Procesijom s kipom svetog Ive vjernici na Tetimi započeli proslavu svoga zaštitnika

Procesijom s kipom svetog Ive vjernici na Tetimi započeli proslavu svoga zaštitnika

Večeras su, s početkom u 18, 00 sati, procesijom u kojoj su nosili kip svoga zaštitnika svetog Ivana Krstitelja i misom koja je slavljena u dvorištu kapele, vjernici na Tetimi započeli vanjsku proslavu svoga zaštitnika.

Budući da ove godine nije bilo svetih misa trodnevnica, procesija s kipom zamijenila je uobičajenu trodnevnu pripravu za proslavu blagdana rođenja svetog Ivana Krstitelja. Procesija je, kao i svaki put, krenula od mjesta stare kapele „kod križa“ i kretala se selom do nove današnje kapele nakon čega je slavljena sveta misa koju je predvodio gvardijan fra Željko Nikolić.

U kratkoj propovijedi je spomenuo crticu iz života svetog Franje Asiškog koji je s braćom u namjeri da propovijeda posjetio jedno selo. Događaj bi bio posve uobičajen da svetac nije prošao selom hodajući čitav dan ne progovorivši ni jedne riječi, na što su njegova braća ostala nemalo začuđena. Fra Željko je napravio usporedbu između svetog Franje i vjernika koji su sudjelovali u procesiji i svetoj misi kazavši „kako smo svi propovijedali svojom prisutnošću, mi smo svi propovijedali kratkim putem od stare kapele dovde“.

Nakon svete mise domaći vjernici su sve počastili pićem sa željom da se druženje i susret nastave u dvorištu kapele. Proslava će biti nastavljena sutra središnjom svetom misom i blagoslovom polja u dvorištu.

Mladen Bosankić; fotografije: Danijel Marković