Naslovna Istaknuto Predstavljamo Udrugu žena „Snaga Timuna“ koja čuva i obnavlja našu tradiciju

Predstavljamo Udrugu žena „Snaga Timuna“ koja čuva i obnavlja našu tradiciju

547

Udruga  žena „ Snaga Timuna“ iz Par Sela osnovana  je 2018.godine i trenutačno ima 35 aktivnih članica, a broj simpatizera je  sve  veći. Udruženje je formirano sa ciljem očuvanja tradicije,  ali i kao poticaj ženama da se više druže, posebno, domaćice. Na edukativnim i kreativnim radionicama žene spajaju tradiciju s modernim tehnikama te tako nastaju razni ručni radovi.

„Žene su previše zavučene u kuću. Ovako imaju prigodu da se druže, razgovaraju, razmjene mišljenje ali i zapjevaju“, kroz smjeh nam priča Dubravka Divković, predsjednica Udruge.

Kada je Udruga osnovana, dodaje ona, prostor u mjesnoj zajednici bio je devastiran pa  su članice uz pomoć projekata,  donatora i volontera,  prostor renovirale i prilagodile svojim aktivnostima.  Putem  projekta, žene su osigurale sebi i mašinu za šivanje. Na njoj često radi Mara Andrić koja ujedno i plete.

„Naučila sam pletenje od mame, a inače sam nekoliko godina radila za  Bosanske rukotvorine pa sam dosta naučila o pletenju, heklanju, vezenju. Dosta sam odjevnih predmeta uradila. Uvijek nešto pletem. Navečer kada gledam TV, ja i tada pletem. Želim zadržati tradiciju. Ima dosta ljudi zainteresiranih i sviđa im se taj ručni rad. Nisu baš voljni da oni to rade,  ali im se sviđa“, kaže Mara čije ruke stvaraju prava umjetnička djela od vune.

Za oko lijepo, a često za prste bolno  je vez koji radi Ljubica Kulić. Uglavnom radi sitne cvijetne motive koji se kasnije kombiniraju s metalnim okvirima i skupa čine prekrasan nakit. Upravo ti medaljoni primjer su spoja tradicije i modernog.

„Vez sam naučila raditi u svojoj 14.godini. Majka me tjerala. Sve sam kuhinjske krpe izvezla. Jedno vrijeme to nisam radila već sam plela. Sada  ponovo vezem. Sve što vidim, znam uraditi. Ovo što sada radim sam vidjela na Youtube kako žena čačkalicom radi. Onda sam skontala da ja to mogu ipak iglom. I evo može“, pojašnjava Ljubica dok veze cvijet za medaljon.

Ona izražava žaljenje što vez više nije popularan jer mlađe žene nisu zainteresirane, a starije ne vide dobro da bi to radile. No, ona ne odustaje.

„Tijekom cijele zime sam plela čarape i pulovere od prave vune. Ja ne gledam nijednu seriju. Ja volim ovo i to radim. Uradim i poklonim. Tada sam najsretnija“, ističe ova domaćica i dodaje da joj Udruga  mnogo znači jer su sela pusta, nema naroda za druženje i ona rado prelazi tri kilometra pješke,  u jednom pravcu,  da dođe nedeljom na radionicu.

Druženju i zajedničkim aktivnostima se veseli i Zdenka Jurić koja je rodom iz ovog kraja, a koja je udata i živi u Živinicama.

„Sticajem okolnosti,  privremeno  živim 32 godine u Živinicama. Srce i duša su mi ovdje i tako sam se priključila svojim susjedama i prijateljicima te skupa radimo. S obzirom da moje dijete živi vani, osjećam se usamljeno i ova Udruga mi mnogo znači“,  ističe Zdenka.

Ovakve  i slične Udruge  pokazuju koliko se nije cijenilo razdoblje kada su sela bila puna, kažu članice. Sada kada je sve pusto, narod se otuđio, a obitelji  rasule po bijelom svijetu, formiranje Udruge obradovalo je žene i obogatilo njihov društveni život.

„Ta priča da nas nema, ima nas ovdje i to u većem broju. Trebamo kvalitetno koristiti vrijeme za pozitivne stvari i za ono što je važno i ženama i svim žiteljima Par Sela. Mi smo zajednica i sredina koja zaslužuje pažnju i lokalne zajednice i drugih. Za ovih nekoliko godina koliko postojimo, napravile smo dobre rezultate, puno bolje od nekih Udruga koje postoje duže“, mišljenja je Jasminka Mijatović, članica.

Ona napominje da ova  Udruga žena „Snaga Timuna“ i  Udruga mladih „Par Selo-Dubrave“ su svijetle točke opustušenog i praznog Par Sela i okolice.

Ovdje  ne pitaju za godine pa su dobrodošle sve generacije. Među njima je najmlađa 14- godišnja Anamarija Tomić, a najstarija 81- godišnja Ruža Filipović koja je zahvalna članicama što su je prihvatili kao najstariju.

„Meni je ovo značajno. Nema naroda. Jedni su pomrli, drugi otišli. Meni je stalo da se ovdje s njima družim. Provodim vrijeme s njima. One rade, nekada se nasmijemo, a kada i zapjevamo“, priča Ruža.

Osim kreativnih radionica, članice imaju i humanitarne aktivnosti. Za Božić prave poznate božićne kolačiće koje daruju  korisnicima Doma penzionera u Tuzli, ali i svojim starijim susjedima. Isto tako, za Uskrs  boje jaja koja, koja također  razdjele. Već tri godine,  žene iz Udruge “Snaga Timuna“  na Trgu Slobode u Tuzli, prodaju predmete koje izrade na radionicama.

„Prodajemo slatke bukete napravljene od papira i slatkiša. Ove godine smo krenuli s vezom. Vezemo medaljone. Radimo i decoupage sakasije sa živim cvijećem. Imamo još mnogo toga u planu“, pojašanjava predsjednica Udruge Dubravka Divković i dodaje da će jedna od novina za prodaju za ovogodišnji 8. Mart biti  sukulenti u posudama, odnosno, kombinacija pijeska, kamena, zemlje s kaktusima, čuvarkućama i drugim biljkama iz sorte sukulenata koji su rado viđen ukras u domovima, ali i uredima.

I to nije sve. Puno toga  još u planu imaju vrijedne žene koje ne dozvoljavaju da tradicija zamre, jer prije će nestati sela nego običaja.

 

Nataša Tadić