Naslovna Društvo Počela borba građana za izbore u mjesnim zajednicama u Tuzli. Potpišimo inicijativu!

Počela borba građana za izbore u mjesnim zajednicama u Tuzli. Potpišimo inicijativu!

Građanima Tuzle uskraćeno je demokratsko pravo da biraju ili budu birani u savjete mjesnih zajednica putem izravnih izbora, što im omogućava Statut grada. Zbog nepostojanja dovoljne političke volje među gradskim vijećnicima, građani su stvar uzeli u svoje ruke te će upućivanjem inicijativa izvršiti pritisak. Kako kažu, mjesni izbori nemaju alternativu.

A savjeti mjesnih zajednica najvećim dijelom ne služe svrsi zbog načina izbora njihovih članova, koji se uglavnom imenuju političkim linijama, služeći u konačnici kao izborna mašinerija za osiguranje glasova na izborima.

Trenutačni način imenovanja članova savjeta mjesnih zajednica u potpunoj je suprotnosti Statutu Grada Tuzle, koji je usvojen u svibnju 2021. godine, a predvidio je drugačiji način administrativnog djelovanja.

Između ostalog, vijećnici su imali rok od šest mjeseci za donošenje odluke o načinu sprovođenja izravnih izbora u savjete mjesnih zajednica, što do danas nije učinjeno.

Na ovakav način, vijećnici su osim kršenja gradskog Statuta građanima oduzeli i demokratsko pravo da putem izbora biraju ili budu birani u savjete mjesnih zajednica. Uz sve to, problematičnim se navodi i nepostojanje mehanizma kojim bi se izvršilo kažnjavanje onih koji ne poštuju statut, a u ovom slučaju su u pitanju gradski vijećnici.

Međutim, građani sada stvar uzimaju u svoje ruke te će u narednom razdbolju na Gradsko vijeće Tuzle adresirati inicijative kojima će zahtijevati provođenje mjesnih izbora.

Provođenje ovakve vrste izbora donijelo bi mogućnost da građani direktnim putem u savjete mjesnih zajednica biraju osobe koje smatraju najkompetentnijim za obavljanje poslova povjerenika ili pak članova.

Među vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle, koji se zalažu za provođenje mjesnih izbora je i Nikica Vidović iz Hrvatske demokratske zajednice, koji je mišljenja da obični stanovnik u svojoj ulici mora i treba odlučivati o tome koji će projekti biti realizirani.

“Mjesne zajednice ne smiju biti politički plijen koji će se dijeliti po raznim matematikama, kao što je to kod nas trenutno slučaj. Naime, Gradsko vijeće Tuzle isključivo postavlja ljude u savjete mjesnih zajednice, a sada je upitno koliko ti članovi predstavljaju volju i htijenje građana. U suštini, takav koncept izbora nije dobar po lokalnu zajednicu”, smatra Vidović.

Udruženje Front slobode u protekle skoro dvije godine realiziralo je 17 zborova u gradskim i prigradskim dijelovima Tuzle, za vrijeme kojih su građani navodili različite komunalne probleme sa kojima se suočavaju, posebno ukazujući na nefunkcionalnost savjeta mjesnih zajednica.

Svi građani koji žele podržati borbu za ostvarivanje demokratskog prava, to mogu učiniti stavljanjem potpisa na inicijative koje će dobiti od aktivista na terenu. Inicijativu mogu potpisati samo na prostoru mjesne zajednice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.