Naslovna Društvo Papin poziv na molitvu povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Papin poziv na molitvu povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

147

U obraćanju nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, 10. listopada Sveti Otac je vjernike podsjetio na beatifikaciju don Francesca Mottole i Marije Lorenza Longo te pozvao na molitvu za one koji pate od mentalnih poteškoća.

U obraćanju nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, 10. listopada 2021. Sveti Otac je vjernike podsjetio na beatifikaciju don Francesca Mottole i Marije Lorenza Longo te pozvao na molitvu za one koji pate od mentalnih poteškoća da ne budu diskriminirani i napušteni, već prihvaćeni i podržani.

Napulju su 9. listopada i 10. listopada u Tropei u Kalabriji uzdignuti na čast oltara Maria Lorenza Longo i don Francesco Mottola.

Marija Lorenza Longo beatificirana je u Napulju 9. listopada. Supruga i majka iz 16. stoljeća, blažena je Marija ostala udovica te 1519. u Napulju osnovala bolnicu za tzv. „neizlječive“ – odnosno one koji su bolovali od sifilisa te osnivačica je i kapucinskih klarisa. Žena je to velike vjere i intenzivnog molitvenog života koja je dala sve od sebe za potrebe siromaha i patnika, rekao je Papa.

Don Francesco Mottola je pak danas beatificiran u Kalabriji. Utemeljitelj je Oblata Presvetog Srca, a preminuo je 1969. Revan župnik i neumoran navjestitelj evanđelja, bio je uzoran svjedok svećeništva koje se temeljilo na milosrđu i razmatranju, naglasio je Sveti Otac.

Papa se zatim osvrnuo i na obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, prisjetivši se braće i sestara koji pate od mentalnih poteškoća, dodajući i kako su mladi nerijetko žrtve samoubojstva. Sveti Otac je pozvao na molitvu za njih i njihove obitelji kako ne bi bili napušteni ili diskriminirani, već prihvaćeni i podržani.

Pozdravljajući na kraju vjernike okupljene na Trgu svetoga Petra, sve ih je pozvao da mole za skoru kanonizaciju sestre Marije Bernadette od Bezgrješne, za koju je biskupijski postupak za beatifikaciju otvoren 2019. godine.