Naslovna HKD Napredak Održana sjednica inicijativnog odbora za utemeljenje Napretkova Instituta za hrvatsku kulturu i...

Održana sjednica inicijativnog odbora za utemeljenje Napretkova Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH

136

Zagreb – Sjednica Inicijativnog odbora za utemeljenje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH održana je u Zagrebu u prostorijama HKD Napredak.

Sjednici koja je održana na poziv članice Središnje uprave HKD Napredak prof. dr. sc. Vande Babić Galić nazočni su bili dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka povjerenik HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb Goran Štrbac, te pročelnica studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i pročelnica studija Filmska i televizijska režija i produkcija na Sveučilištu VERN, doc. dr. sc. Ozana Ramljak i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić.

Uz ostalo na sjednici je zaključeno da će Institut za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH imati četiri odjela i to Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze, Odjel za povijest Hrvata BiH i Odjel za film i medije.

Na sjednici je također dogovoreno da se uskoro održi novi sastanak kako bi se napravila organizacijska shema, medijska promidžba te pripremio osnivački akt Instituta koji će djelovati u sklopu HKD Napredak, te program rada i određene tehničke pojedinosti.

Naglašeno je kako je osnivanje ovakva institucija je od velikog značaja za HKD Napredak jer bi na jednom mjestu prikupljala i čuvala blago tradicijske i sveopće kulture Hrvata BiH, a s druge promicala hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan.