Naslovna Društvo Međunarodnom konferencijom u Tuzli obilježen Dan mentalnog zdravlja

Međunarodnom konferencijom u Tuzli obilježen Dan mentalnog zdravlja

166

Udruženje za međusobnu pomoć kod psihičkih problema “Fenix”, danas je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Tuzli organiziralo međunarodnu konferenciju na temu “Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti”, saopćeno je iz Odjela za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

Konferenciji su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar rada, socijalne politike i povratka Esad Džidić ispred Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijer Hodžić ovom je prigodom rekao da je mentalno zdravlje problem koji pogađa cijelo društvo, te da je mentalno zdravlje pojedinca mentalno zdravlje svih članova zajednice.

“Koliko se brinemo o mentalnom zdravlju pojedinca toliko moramo brinuti i o mentalnom zdravlju društva u cjelini. Zabrinjavajući je podatak da najmanje jedna trećina ukupne svjetske populacije ima neki od mentalnih poremećaja. Upravo zbog toga, u okvirima obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja moramo skrenuti pažnju na nejednakosti u brizi o mentalnom zdravlju“, kazao je Hodžić, ukazujući i na posljedice koje pandemija ostavlja na mentalno zdravlje u društvu.

U priopćenju se navodi da je problem mentalnog zdravlja postao izraženiji jer je pandemija COVID-19 pogoršala mentalno zdravlje pojedinaca, povećala učestalost mentalnih poremećaja i pogoršala postojeće poremećaje. Također, prisutna je i društvena stigmatizacija onih koji se usude javno istupiti i suočiti se sa sobom i okolinom s psihičkim poremećajima, mentalnim poremećajima i psihosocijalnim invaliditetom, rečeno je ovom prilikom.

Cilj konferencije je poslati snažnu poruku o važnosti aktivizma u mentalnom zdravlju, važnosti i ulozi korisničkih udruga, kao i mentalnom zdravlju općenito, posebice u uvjetima pritiska koje nameće pandemija.

“Udruženja poput Fenix-a imaju posebnu ulogu u društvu, ulogu da promoviraju, usmjeravaju i aktivno djeluju na polju zaštite mentalnog zdravlja i ja im se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem za sve što rade, te ih pozivam da zajedno radimo na zaštiti mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i zajednice u cjelini“, rekao je premijer Hodžić ovom prilikom.

Uz delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, današnjoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, saopćeno je iz Odjela za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.