Naslovna HKD Napredak Na Breškama svečano započela XXIII. Međunarodna likovna kolonija Breške

Na Breškama svečano započela XXIII. Međunarodna likovna kolonija Breške

217

Sinoć je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano otvorena XXIII. Međunarodna likovna kolonija Breške. Dvadeset treći susret uspio je i ove godine okupiti umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koji će već narednih tjedan stvarati prekrasna djela okruženi prirodnim ljepotama Brežaka.

Maja Nikolić, dopredsjednica HKD Napredak za Hrvatski glasnik kazala je kako Međunarodna likovna kolonija Breške oduvijek bila mjesto susreta i mjesto gdje pokazujemo kako umjetnost razbija sve granice i spaja nas.

“Važno je da ona ima i nosi svoj smisao, da Napredak baštini tako veliki fundus umjetničkih djela koja možda nemaju ni neke od najvećih galerija i muzeja. Također ta djela danas krase institucije i domove diljem svijeta. Što je najvažnije, naša Kolonija je iznjedrila djela od čije se prodaje stipendiraju studenti i učenici. Svi su tijekom ovih pet dana nam dobrodošli na Breške, da upoznaju ljepotu ovog kraja, ljepotu umjetnosti, ali i da vide koliko su umjetnici veliki ljudi”, kazala je Nikolić.

Da je vrijeme istinski pokazatelj kvalitete dokazuju godine ustrajnosti kolonije, o kojoj ne možemo govoriti a da ne spomenemo i veliku potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade TK, Turističke zajednice TK, Grada Tuzle na čelu sa Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Grada Tuzla, Turističke zajednice Grada Tuzla, Središnje uprave HKD Napredak, Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli ali i župe na Breškama koja svoja vrata uvijek rado otvara.

Ovogodišnja kolonija okupila je 11 umjetnika, a među umjetnicima našla su se poznata imena koji su već dugogodišnji učesnici likovne kolonije. Neki od njih su: Kristina Livančić iz Viteza, Dejan Pranjković iz Travnika, Džemail Silajdžić iz Visokog, Alen Džindo također iz Visokog, Ernesto Markota iz Čapljine, Alba Miočev iz Zadra, Dragana Dodig Pajković iz Beograda, Milena Maksimović Kovačević također iz Beograda, Merima Ibrišimović iz Tuzle, Merima Turbić Mahmutović također iz Tuzle i Indira Jaranović iz Lukavca.

U prepunoj crkvi sinoć domaćini su poželjeli dobrodošlicu umjetnicima ali i poručili svim nazočnima da se u narednim danima odvaže posjetiti umjetnike u župnom dvorištu.

“Obzirom da je vrelo ljeto, kada je pobjegne iz grada sve je ljepše. Priroda je zaista neobična, ali je na prvi pogled zaista divan osjećaj, pejzaž je ispunjen motivima i nadamo se dobrim djelima”, kazala je za Hrvatski glasnik Dragana Dodig Pajković.

Ovogodišnju likovnu koloniju svečano je otvorio Ivica Vareškić, direktor Sarajevskoj kiseljaka. Kako je izjavio Vareškić partneri nekada, danas smo već prijatelji i velika potpora jedni drugima.

Domaćini su pozvali sve one koji vole umjetnost i prate umjetnička događanja da dođu na Breške i provedu prve ljetne dane u prirodi i prekrasnome ambijentu brežačkih lipa i župne crkve na Breškama.

Ivana Perić