Naslovna Istaknuto Mladi poručili: Želimo kreativnije obrazovanje i nove tehnologije u školama

Mladi poručili: Želimo kreativnije obrazovanje i nove tehnologije u školama

70

U ovom trenutku Njemačka treba više od 600 tisuća informatičara i programera, a obrazovni sustav u Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kanotnu još uvijek ovu granu ne prepoznaje dovoljno važnom da bi joj dao veći značaj u obrazovnim kurikulima. Tijekom konferencije upriličene u Tuzli o informacijskim tehnologijama na kojoj je sudjelovalo više od pet stotina učenika, studenata, profesora i predstavnika različitih institucija obrazovanja upravo je ovo naglašeno da obrazovanje mora pratiti društvene tijek i razvoj novih tehnologija.

„Jer ovo vrijeme u kojem se nalazimo je vrijeme digitalne revolucije koje podrazumjeva da se poduzimaju odgovarajući koraci u obrazovanju. U ovom segmentu mislim da naše obrazovanje može dosta bolje i jače“, rekao je Nedžad Husičić, iz Udruženja profesora i nastavnika informatike TK.

Veoma je važno da se i nastavnici i profesori što više educiraju i prenesu znanje o novim tehnologijama svojim učenicima i studentima, ali cilj ne bi trebao biti samo teroretsko prenošenje znanja. Veoma ih je važno bodriti da kroz život i cijeli društveni proces koriste nove tehnologije.

„Treba raditi na politici da mladi ostanu na ovom području, da ih zadržimo, a mnogo je rješenja da to tako i napravimo. Obrazovanje je jedna jezgra koja mlade ljude priprema da budu inženjeri, naučnici u svojoj zemlji“, istaknuo je profesor Husičić.

Bosna i Hercegovina je još uvijek u izradama pedagoških standarda, kurikuluma u koje bi trebali biti uključene i nove tehnologije.

„IT sektor je nezasit. Znači koliko poslova možete naći u realnom sektoru, toliko možete i u virtualnom. Stalno se stvaraju nove prilike i mogućnosti za pokretanje novog biznisa i posla. Događa se da se stari zanati gase zato što su nove tehnologije dosta toga zamijenile. Potrebe za ovim kadrovima su ogromne i zaista možemo uspješno djelovati iz svoje zemlje za posao u nekoj velikoj i dalekoj zemlji“, pojasnio nam je Nedžad Husičić.

Zanimljivo je na Konferenciji o novim tehnologijama u Tuzli bilo vidjeti brojne mlade ljude, osnovce i srednjoškolce koji su prikazali svoja inovativna djela, veoma zahtjevne projekte za koje su osvojili brojne nagrade.

„Mi smo predstavili projekt robotske ruke koji može obavljati razne funkcije, može čak vršiti i usluge zavarivanja i ima dosta široku primjenu. To su sve radili učenici i to je ujedno i motivacija djeci da se ukljkuče u tehnolški centar koji će uskoro biti otvoren u našoj školi. Tu ćemo imati dosta novih mašina. Mogućnosti su ogromne stvarno“, kaže nam Medin Kovačević, srednjoškolac iz Gračanice.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović istaknuo je da je pandemija najbolje pokazala koliki je značaj informacijskih tehnologija u suvremenom svijetu te da nije zadovoljan kakvo je stanje po pitanju novih tehnologija u školama na području TK.

„Trajno smo opredjeljeni da informacijske tehnologije integriramo u naš obrazovni sistem i u narednom razdoblju ćemo sistemski ulagati u razvoj informatičke strukture u školama. Naši maldi ljudi već su prisutni na međunarodnim tržištima. Mi ih moramo podržati, da ostaju ovdje, a da kreativno djeluju na globalnom nivou“, istaknuo je ministar Omerović.

Sa konferencije o novim tehnologijama, održane u Tuzli, mladi su poručili da žele bolje i inovativnije obrazovanje upotpunjeno novim tehnologijama i procesima.

Maja Nikolić