Naslovna HKD Napredak “Glas kulture” novi web portal pod pokroviteljstvom HKD “Napredak” u Banja Luci

“Glas kulture” novi web portal pod pokroviteljstvom HKD “Napredak” u Banja Luci

400

HKD Napredak podružnica Banja Luka niže pozitivne rezultate. Iako mala podružnica ističe se radom i djelima svojih članova. Prošle su tek dvije godine od izborne skupštine Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Banja Luci. U tom relativno kratkom vremenskom periodu, nova uprava je organizirala i održala više kulturno – društvenih manifestacija i time  doprinijeli promidžbi hrvatske kulturne baštine, ali i obogatili i kulturnu scenu grada.  

O radu podružnice, ali i o pozitivnim projektima koje su uspjeli realizirati za Hrvatski glasnik govorila je predsjednica podružnice Ružica Ševarika. 

“Nemoguće ih je sve nabrojati, ali ono što bih posebno istakla je manifestacija “Jukićevi dani”, manifestacija koja je posvećena jednom od najvećih prosvjetitelja i  kulturnih radnika 19 stoljeća, Banjolučaninu koji stoji na početku bosanskohercegovačke moderne, zatim orguljaški koncerti, koji za cilj imaju stanovništvu Banje Luke približiti orgulje kao vrijednu  kulturnu baštinu, kao i samu vrijednost hrvatske kulture te Banjoj Luci dati pečat jednog multikulturalnog grada”, navela je Ševarika. 

Jukićevi dani

Podružnica u Banja Luci već duži vremenski period vodi borbu po pitanju uredskih prostorija. 

“Od same obnove podružnice, susrećemo se  s brojnim preprekama poput nedostatka uredskih prostorija,  nedostatka financija, a tu je i sveprisutna nepovoljna epidemiološka situacija uzrokovana Covidom -19,  koja nas prati zadnjih godinu dana, ali unatoč tim brojnim poteškoćama, uspijevamo djelovati, jer nam volje i energije ne nedostaje. Prethodnih dana smo uz pomoć dobrotvora, uspjeli riješiti pitanje uredskih prostorija, iako na ograničen vremenski period od 6.mjeseci. Nama je to satisfakcija za  još aktivnije daljnje djelovanje, jer sad imamo optimalne uvjete za rad, a nadamo se da ćemo u narednim mjesecima iznaći  trajno rješenje za uredske prostorije”, navodi Ševarika 

Navodi da je razmjena informacija između Središnje uprave i podružnice je iznimno dobra što je temelj dobre suradnje, dobra organizaciona struktura Središnje uprave, rad na terenu s podružnicama kao i analize rada podružnica su ključni  i temelj su dobre suradnje kao što sam navela na početku.  

“Središnja uprava  vodi računa o podružnicama i da nema potpore Središnje uprave ne znam kako bismo opstali i djelovali. Mi smo jedna velika obitelj i svi smo u kontaktu  i spremni pomoći jedni drugima, što je nama kao podružnici, koja je još u začetku, jako bitno. Do sad  nismo konkretizirali suradnju sa ostalim podružnicama, ali smo otvoreni za sve prijedloge”, dodaje ona. 

Ostvarili su odličnu saradnju i sa drugim udrugama u gradu Banja Luci.

“U ove dvije godine aktivno i zajedno smo  djelovali  s drugim udrugama koji imaju ciljeve slične našima, a to su : – Udruga Poljaka i prijatelja “Mak”  Fondacija Friedrich Ebert Stiftung, kao i sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Banja Luka, zatim bih naglasila iznimno dobru suradnju sa implementatorima projekta Pro – Budućnost najvećeg mirovnog projekta koji se sprovodi u BiH i regionu, jer su  prepoznali naše lokalne inicijative vezane uz kulturu dijaloga, mir i pomirenje, a i sama sam potpisnica platforme za mir.  Ostvarili smo  dobru suradnju sa službenim institucijama Republike Srpske, poput Narodnog muzeja  Republike Srpske, zatim glazbene škole ” Vlado Milošević” i JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja” Rada Vranješević“, a također bih naglasila i  dobru suradnju sa svim vjerskim zajednica na teritoriji grada”, kazala je Ševarika  

Nedavno su pokrenuli web platformu “Glas kulture”. Navode kako žele stvoriti neutralan prostor za mlade ljude, komunikaciju i kreativne ideje za poboljšanje odnosa između zajednica, s posebnim akcentom na kulturu dijaloga, sprječavanja govora mržnje putem medija, zaštitu ljudskih prava, borbu protiv stigmatizacije. Predsjednica udruge dodaje da je web platforma nešto na što su izuzetno ponosni.  

“Ideja se jednostavno nametnula sama po sebi, svakodnevno bombardovani negativnim vijestima, odlučili smo čitateljima ponuditi nešto drugačije, naša online scena je prepuna  kvalitetnih portala, ali ono što nas razlikuje od drugih je koncept koji ne samo da informira i educira, već se bavi s onim što oplemenjuje čovjeka, a to je kultura  i očekujemo da ćemo zaintrigirati čitatelje kao i buduće suradnike samim tim što se bavimo  promidžbom pozitivnih priča iz našeg grada, zemlje i regiona”, kazala je predsjednica udruge Ružica Ševarika. 

Pozitivan duh ove udruge uz mnoštvo projekata ali inovativnih planova u budućnosti, dokazuje da unatoč poteškoćama, imaju što za pokazati. 

Ivana Perić