Naslovna Društvo Donirana nova značajna oprema Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla

Donirana nova značajna oprema Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla

107

Kao plod suradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih nacije (UNDP), danas su Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli uručena dva mobilna ultrazvučna aparata. Donirana oprema bit će od velike pomoći i unaprijedit će stanje na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu. Za nabavku danas doniranih aparata Vlada TK je osigurala oko 100.000 KM.

Današnja donacija druga je po redu u posljednjih nekoliko dana. Početkom ovog tjedna UKC-u Tuzla su Kantonalna vlada i UNDP već dodijelili suvremeni digitalni rendgen uređaj vrijednosti oko 130.000 KM.

„Vlada TK posvećena je intenzivnoj opskrbi  Kliničkog centra suvremenom medicinskom opremom. Tokom ove sedmice iz naših sredstava osigurali smo ukupno oko 230.000 KM kojima smo nabavili rentgen i dva ultrazvučna aparata kojima ćemo znatno ojačati zdravstveni kapacitet, a sve u cilju da građanima TK ponudimo kvalitetniju zdravstvenu uslugu“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i dodao da Vlada osim podrške UKC-sudjeluje i u opremanju domova zdravlja čime se regionalno jačaju zdravstvenih kapaciteti i zdravstvena usluga čini dostupnija građanima.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je ova vrijedna donacija stigla na Kliniku za radiologiju. Klinika već raspolaže sa vrsnim stručnjacima i sada uz ove suvremene aparate UKC može reći da je lider i da ni u čemu ne zaostaje za bilo kojom privatnom zdravstvenom ustanovom“, rekao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Alen Kamerić se zahvalio Vladi i premijeru na značajnoj donaciji i pažnji koju posvećuju UKC-u i njegovim potrebama.

„Ovo su dva najsuvremenija ultrazvučna aparata i to je samo jedan dio u cjelokupnom projektu kojim Vlada finansira nabavku nove opreme na Kliničkom centru. Najvažnija nam je dobrobit naših pacijenata i s ova dva aparata u upotrebi značajno će se skratiti liste čekanja na medicinsku dijagnostiku, a istovremeno će ovi uređaji znatno olakšati rad našim zdravstvenim radnicima“, kazao je direktor Kamerić.

Danas uručeni ultrazvučni aparati su prvi ultrazvučni aparati koji su za UKC Tuzla nabavljeni nakon 15 godina.

„Ovim će naši pacijenti biti jako zadovoljni. S ova dva aparata napravit ćemo takvu organizaciju rada da ćemo maksimalno smanjiti vrijeme čekanja na ultrazvučne pretrage. Današnjom opremom na dobitku su svi građani našeg kantona, a posebno onkološki pacijenti. Njima su redovne kontrole i praćenje zdravstvenog stanja najpotrebnije“, kazao je v.d. načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu Samir Cipurković.