Naslovna Društvo Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

83

Bosna i Hercegovina danas proslavlja Dan državnosti. Dvadeset i peti studenoga značajan je datum u povijesti BiH, jer je na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu potvrđena državnost i ustavnopravnost tri naroda BiH.

Godišnjica  ZAVNOBIH-a najznačajnija je obljetnica u tisućljetnoj tradiciji postojanja BiH. Tada donesena rezolucija o državnosti BiH ima obilježja i današnjeg Ustava. Rezoluciju su stvarali i te 1943. godine predstavnici sva tri naroda.

„Bosna i Hercegovina temeljem ZAVNOBIH-a obnavlja svoju državnost i stiče pretpostavke da se razvija kao moderna civilizirana država poput drugih eurpskih država. To je u kontekstu negativnih tokova prve polovine 20. stoljeća, može se reći, bio jedan kolosalan preokret koji se dogodio u najtežim razdobljima i najtežim trenucima bosanskohercegovačke historije, u vremenu Drugog svjetskog rata kada je većina Europe bila pod Hitlerovom okupacijom. Pokazalo se, zapravo, da je u tom vremenu bilo dovoljno zdravorazumskih ljudi svih nacionalnosti, zrelih i dalekovidnih“, istaknuo je profesor Univerziteta u Tuzli Adnan Jahić tijekom okruglog stola „Značaj ZAVNOBIH-a za državnost BiH: 78. godina poslije“.

Prema riječima profesora Nedima Rebića s Insituta za povijest Univerziteta u Sarajevu, ovaj Institut godinama izučava prijelomne trenutke u povijesti BiH, među kojima je i zasjedanje ZAVNOBIH-a.

„Smatram da svaka godina, svaka nova aktualnost nam pruža nove mogućnosti za historijsku interpretaciju. U posljednje vrijeme postoje, nažalost,  pokušaji da se određeni događaji iz naše historije podvrgnu reviziji što historičari glasno i jasno odbacuju. Zato je važno da historičari uzmu sudjelovanje u ovakvim obilježavanjima kako bi spriječili zloupotrebu historije i interpretiranja prošlosti koje su u suprotnosti s historijskom naukom“, kaže Rebić.

Ono što je veoma značajno u odlukama iz ZAVNOBIH-a je što je već tada utemeljena deklaracija o pravima građana i to osam godina ranije od međunarodne deklaracije o ljudskim pravima.

No, ni nakon ovakvih činjenica još uvijek u BiH nema poštovanja prema Danu državnosti BiH od strane svih građana, a odnos prema Danu državnosti od strane institucija je još sablazniji.

Gradske i kantonalne vlasti u Tuzli, Dan državnosti BiH obilježavaju polaganjem vijenaca na značajna spomen obilježja u Tuzli te svećanom Sjednicom Skupštine Tuzlanskog kantona te središnjom manifestacijom gradskih vlasti i građana Tuzle svečanim otvorenjem zgrade Partizan u Kreki.

M. Nikolić