Naslovna Društvo Brojne reakcije na presudu Ratku Mladiću

Brojne reakcije na presudu Ratku Mladiću

73

Nakon, a i uoči izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, stigle su brojne reakcije. Mladiću je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.

Predstavnici obitelji srebreničkih i drugih žrtava terora generala Ratka Mladića pozdravili su pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora ocjenjujući je važnim za ostvarenje pravde prema žrtvama.

Izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Diljem Federacije presuda je dočekana s odobravanjem, a nešto drugačija je slika u Republici Srpskoj. Među brojnim reakcijama bilježimo i onu američkog veleposlanstva koje pozdravlja hašku presudu. Međutim srpski član predsjedništva Milorad Dodik je rekao da je ovo još jedan pokušaj pravljenja mita od Srebrenice.

Vlada Republike Hrvatske objavila je priopćenje u kojemu pozdravlja presudu Mladiću te ju smatra primjerenom.

U priopćenju među ostalim stoji:

“Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji.”

Joe Biden: Presuda ratku Mladiću je povijesna

“Presuda Ratku Mladiću “povijesna” je odluka koja pokazuje da će počinitelji strašnih zločina za njih odgovarati”, rekao je  američki predsjednik Joe Biden koji vjeruje da će čelnici u regiji poštivati presudu.

“Presuda također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijetu”, rekao je Biden, priopćila je Bijela kuća.

Od zločina zbog kojih je Mladić osuđen američki predsjednik ističe dva najteža, da je prije gotovo 26 godina naredio pogubljenje oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici i vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva.

“Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, rekao je Biden.

Istaknuo je da se tragedija žrtava Mladićevih zločina ne može izbrisati, ali se nada da presuda njihovim obiteljima pruža bar neku utjehu.

Biden u priopćenju navodi da je SAD predvodio međunarodne napore da se zaustave zločini u BiH, počinitelji privedu pravdi i uspostavi trajan mir u toj zemlji i široj regiji.

“Pravda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti u budućnosti i današnja odluka potvrđuje da je to moguće. Iskreno vjerujem da će čelnici u regiji poštivati ovu presudu”, istaknuo je američki predsjednik.

Zahvalio je UN-ovim sudovima za bivšu Jugoslaviju “na neumornome radu u proteklih dvadeset godina i svima čija je predanost omogućila ovu presudu.

EU: Završeno je važno suđenje 

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell zajedno s povjernikom za proširenje u priopćenju su istaknuli da je presudom Ratku Mladiću završeno važno suđenje za ratni zločin i genocid koji su se dogodili u BiH.

Ponovo su izrazili sućut obiteljima koje su izgubile svoje najdraže. EU očekuje od svih političkih čimbenika u BiH i na Zapadnom Balkanu da poštuju i priznaju odluke međunarodnog suda.

“Svi koji negiraju genocid, glorificiraju ratne zločine, negiraju time i najvažnije europske vrijednosti. Današnja je presuda prilika za lidere u BiH, ali i cijeloj regiji, da odaju poštovanje žrtvama i da promiču uključivost, pomirenje u društvu kako bi se prebrodile sve nedaće rata i izgradio mir. Za BiH je to preduvjet stabilnosti i sigurnosti te put prema europskoj budućnosti”, navode među ostalim.

Glavni tajnik UN-a: Presuda Mladiću odraz je predanosti međunarodne zajednice prema izvršenju međunarodne pravde

Glavni tajnik UN-a u mislima je sa žrtvama, preživjelima i njihovim obiteljima koje su pretrpjele genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, zbog čega je osuđen Ratko Mladić.

Guterres poziva sve one koji su na pozicijama moći da se suzdrže od poricanja zločina koji su pravomoćno osuđeni i poručuje kako je preuzimanje odgovornosti ključni korak za pomirbu u regiji.

Pravomoćna presuda za Ratka Mladića, jednog od najviših dužnosnika kojem je sudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam, odraz je predanosti međunarodne zajednice prema izvršenju međunarodne pravde i borbi protiv nekažnjavanja. Ovo je još jedan važan korak ka prihvaćanju prošlosti kako bi se izgradila sigurnija i bolja budućnost za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regije.

Glavni tajnik UN-a izražava duboku zahvalnost za predanost i naporan rad sudaca i osoblja uključenih u ovaj slučaj još od 1995. godine, kada je podignuta optužnica. Ujedinjeni narodi ostaju predani podupiranju napora kako bi se osigurala odgovornost i pravdu za sve, stoji u priopćenju koje u ime Antonia Guterresa uputio njegov glasnogovornikStephane Dujarric.