Naslovna Istaknuto Almir Hukić za Hrvatski glasnik: “Ptice Modraca predstavljaju odu jednom zaboravljenom jezeru”

Almir Hukić za Hrvatski glasnik: “Ptice Modraca predstavljaju odu jednom zaboravljenom jezeru”

200

Večeras će u Ateljeu Ismet Mujezinović biti upriličena druga promocija fotomonografije i izložba fotografija „Ptice Modraca“, wildlife fotografa, tuzlaka Almira Hukića, sa početkom u 19:00 sati.

U razgovoru za Hrvatski glasnik, Hukić navodi kako je tijekom godina terenskih foto – dokumentovanja prirodnih fenomena jezera Modrac napravio bazu od nekoliko tisuća fotografija flore i faune jezera, što ga je navelo na razmišljanje da tako bogat materijal treba da pretočiti u jednu kvalitetnu fotomonografiju posvećenu, kako on kaže, prirodnom gigantu – Modracu.

“Tijekom vremena provedenog na Modracu vidio sam u suštini da je on prepušten sam sebi, da se sa višedecenijskim brutalnim zagađenjem bori na najbolji mogući način – bujanjem života biljnih i životinjskih vrsta, što me je oduševilo i odlučio sam da ga podrzim sa jednim ovakvim djelom koji ce (bar se iskreno nadam) predstavljati prekretnicu da se konačno u praksi započne sa njegovom adekvatnom zaštitom i upravljanjem. Iz svega navedenog nastala je wildlife fotomonografija “Ptice Modraca” gdje je fotodokumentovano blizu 60 vrsta ptica u njihovim staništima, skriveni lokaliteti jezera kao i primjeri raznih destrukcija od strane prljave industrije, komunalne privrede i običnog primitivnog čovjeka i raznih vandala”, kazao je Hukić.

Sve navedeno je prikazano na 285 HD fotografija  i “Ptice Modraca” predstavljaju odu jednom zaboravljenom jezeru, gdje se ukazuje na prirodno bogatstvo i skrivenu ljepotu koja nastoji da probudi senzibilitet koji smo nekada imali prema ovom jezeru ali isto tako i ukazuje na isključivu odgovornost vlasti u Tuzlanskom kantonu i lokalnih zajednica koji ne čine ništa da očiste, zaštite i upravljaju Modracom onako kako civilizacijske tekovine modernog doba i nalažu.

Dodaje, da “Ptice Modraca” ne predstavljaju tek puku knjigu o pticama kao štivo koje zanima samo određen krug ljudi, ono predstavlja knjigu o univerzalnim prirodnim vrijednostima koja predstavljaju ogledalo ili našeg senzibiliteta prema dvorištu u kojem živimo ili opšteg nemara.

” U vezi Modraca trenutno je na snazi ovo drugo i vrijeme je da konačno pokrenemo stvari sa mrtve tačke, krenemo iz stausa quo u akciju i pokažemo svojo djeci na primjeru uspješno očišćenog jezera Modrac da ne moraju ići odavde u potrazi za boljim životom već da smo u stanju sami napraviti svoje dvorište ugodnijim mjestom za život. Za 20 ili 30 godina će doći vrijeme kada ćemo se boriti za metar čiste zemlje, zraka ili vode i sada je vrijeme da se pokrenemo”, dodaje Hukić.

Fotografirajući ptice u njihovom staništima obišao je mnoge lokacije poput Posavine, Hutovog blata, Sprečkog polja, Ramskog jezera, Konjuh planine, mnoštvo odredjenih bara i polja u TK-a, ali kaže da je najviše vremena proveo u svom fotografskom domu- jezeru Modrac i njegovim bogatim barama, bruseći fotografske vještine i uživajući u prirodnim scenarijima. Od 2013 godine provodio je slobodno vrijeme na Modracu prvo u svojstvu “birdwatchera” -posmatrača ptica zatim kao wildlife fotograf.

“Međutim, najmanje bitan sam ja tu kao autor i kao Tuzlak jer je potrebno staviti stvari u širi kontekst a to je efekat koji fotomonografija može izazvati u smislu edukacije građana, pogotovo mlađeg naraštaja, o bogatstvu vrsta ptica na jezeru Modrac što bi u konačnici dovelo do akcije adekvatnog upravljanja strateški najvažnijim vodnim resursom u državi BiH, na radost svih nas”, kaže Hukić.
Poručuje kako je kao autor,  neizmjerno ponosan na ovo djelo jer je napravio knjigu za sva vremena kako sa svojom općom edukativnom tako i ekološkom komponentom.
“U procesu traženja sponzora za štampu ovog dijela ideja je bila da se sredstva skupe od opština i gradova koji gravitiraju jezeru kao Tuzla, Lukavac i Živinice i entuzijazam mi je nalagao da je ispravno tako razmišljati. Štampu djela su odmah podržali Turistička zajednica Grada Tuzla i Turistička zajednica opštine Lukavac pokazujući zanimanje za ovaj pionirski projekat dok je odgovor od Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i Grada Živinica izostao iako u svojim planovima imaju razrađene strategije o biodiverzitetu, bar deklarativno. To pokazuje da će Modrac ipak sačekati neka bolja vremena i bolje ljude jer ne postoji opšti konsenzus između lokalnih zajednica i na nivou kantona šta raditi sa Modracom, što je u najmanju ruku porazno”, kaže Hukić.
Za kraj našeg razgovora pozvao je sve naše poštovane čitatelje na promociju fotomonografije “Ptice Modraca” gdje če se uvjeriti po prvi put u jedinstvene scene sa jezera, pogledati tematsku izložbu fotografija velikog formata i zasigurno vidjeti nešto novo što nisu imali priliku do sada na našim prostorima.
Ivana Perić