Naslovna Istaknuto Zmijski ugrizi sve učestalija pojava: Što je važno znati

Zmijski ugrizi sve učestalija pojava: Što je važno znati

320

 

Svake godine sve je više zmija koje izbijaju na površinu, a mnogo je onih koji svjedoče da im zmije dolaze na kućni prag, a nije rijetkost da ih građani uočavaju na dječjim igralištima, šetalištima te u krugovima tržnih centara.

Piše: Dr. Blanka Đulabić

Kada čujemo ili pročitamo riječ „zmija“ obično osjetimo blagu nelagodu osim ako nismo doista strastveni ljubitelji ovih životinja. A tek kada ih ugledamo…

Svima nam je poznato da zmije vole ljeto, Sunce, kamenjar zato što njihova tijela ne proizvode vlastitu toplinu te temperatura njihovoga organizma ovisi od temperature okoline u kojoj se nalaze. Mislim da smo se svi u svom životu bar jednom našli u intimnom susretu sa zmijom, a znam da rijetki znaju kako doista u takvim trenucima treba, a kako nipošto ne bi smjelo da se postupa.

Zmije kasificiramo u tri skupine, zmije otrovnice, zmije poluotrovnice i zmije neotrovnice.

U Bosni i Hercegovini su registrirane tri vrste zmija otrovnica: poskok, riđovka i planinski šargan, tri vrste zmija poluotrovnica te devet vrsta zmija neotrovnica.

Sve zmije otrovnice sliče jedna na drugu po tome da imitiraju vrstu šara koje imaju na sebi te imaju trokutast oblik glave. Poluotrovnice i neotrovnice pokušavaju imitirati šare otrovnica i na taj način sebi osigurati duži životni vijek, ali ih je lako razlikovati po boji repa i obliku glave.

Zmije su po prirodi svoga ponašanja takve da nikada ne napdaju prve, nego samo u samoobrani. Dakle, ukoliko uočite zmiju, veća šansa je da će i sama početi da dramatično bježi od vas negoli će krenuti da vas progoni.

Ukoliko odlazite na izlet u prirodu ili možda čistite vlastito imanje, dobro je nositi obuću debeloga đona kao i deblje pantalone zbog eventualnoga nagaza na zmiju koja bi onda mogla ugristi čovjeka. Prilikom odlaska na izlete obavijestite nekoga o tome gdje se nalazite. U današnje vrijeme je dobro rabiti i GPS-uređaje. Izbjegavajte noćne šetnje, kada je smanjena vidljivost te uvijek šetajte sa štapom. Osobito se prilikom boravka u šumi treba paziti nisko položenih grana budući da poskok doista i poskače. Vaše imanje je poželjno održavati čistim i sa što manje insekata, glodavaca budući da se zmije uglavnom njima i hrane.

Što učiniti ukoliko dođe do ugriza

Prije svega, postarajte se da se udaljite na sigurnu lokaciju od zmije. Nemojte ju pokušavati uhvatiti, ubiti jer time možete isprovocirati agresivniji odgovor i višestruke ugrize. Radije se postarajte promatrati i upamtiti šare na zmiji kako biste svome liječniku mogli opisati koja vrsta Vas je ugrizla jer je terapija, a i ishod u izravnoj povezanosti s vrstom zmije koja je nanijela ugriznu ranu.

Ukoliko ste, pak, i uspjeli ubiti zmiju, ne dirajte glavu zmije u želji da ju donesete liječniku u ordinaciju obzirom na to da zmijska glava, čak i odsječena, refleksno može ugristi i kroz tri do četiri sata po odsijecanju od ostatka tijela.

Poželjno je skinuti odjeću preko koje Vas je zmija ugrizla kako bi se eventualni zaostaci otrova odstranili i ne bi izazivali lokalne alergijske ili toksične reakcije na koži i susjednim organima.

Ranu isperite mlakom vodom i sapunom, a potom prekrijte sterilnom gazom, te se uputite do najbližeg liječnika. U nedostatku sterilne gaze, možete iskoristiti i drugu čistu tkaninu koja je suha, krpa, peškir ili majica.

Čak i ukoliko zasigurno znate da Vas je ugrizla zmija neotrovnica, obvezno se javite liječniku budući da toksin može izazvati tešku alergijsku reakciju s oticanjem sluznice u ustima, jezika i gušenja, anafilaktički šok.

Što nikako ne bismo smjeli činiti nakon ugriza zmije?

Ukoliko na mjestu ugriza primjećujete čudnu krastu, otok ili bilo kakvu drugu pojavu, nemojte ju pokušati odsjeći nožem jer se nećete magično izliječiti od ugriza. Zapravo i sama ideja sječenja vlastite noge zvuči pogrešno. Rezanjem ili ubodom vlastitoga tkiva možete samo pridonijeti nastanku infekcije i time pogoršati već postojeće stanje.

Nemojte pokušavati isisavati otrov kao što nas uče holivudski filmovi jer se može dogoditi da progutate zmijski otrov i na taj način se, opet, otrujete. Danas postoje tzv. „usisne“ pumpice koje ljudi u Australiji i mjestima gdje su ujedi zmija česti, koriste.

Nemojte stavljati kockice leda na mjesto ugriza.

Nemojte potapati ugriženi dio tijela u vodu.

Na koncu, nipošto nemojte podvezivati mjesto ugriza. Svjesna sam da su stare bake i djedovi sve nas učili ili savjetovali da tako činimo, međutim, podvezivanjem ruke ili noge dovodite do toga da koncentracija zmijskog venoma bude ekstremno visoka u tom ekstremitetu, a što može dovesti do odumiranja ekstremiteta i potrebe za amputacijom.

Najveća pomoć prilikom liječenja svake bolesti ili nezgode jeste, svakako, prevencija. Najveću pomoć sebi ili bliskim ljudima možete pružiti upravo tako da ih što prije dovedete do liječnika.