Naslovna Istaknuto Hoće li mladi izaći na izbore?

Hoće li mladi izaći na izbore?

195

Bliže se izbori, a u Bosni i Hercegovini ne postoje egzaktni podaci o izlaznosti mladih na izbore. Mladi su izgubili povjerenje u izborne procese, uglavnom traže način da odu iz ove zemlje.

Oni koji kroz nevladin sektor pokušavaju nešto napraviti, obično nailaze na prepreke. Provjerili smo s mladima zašto je to tako?

Lejla Bašić, predsjednica je Vijeća mladih Grada Tuzle. Smatra da se mlade u Bosni i Hercegovini više sputava nego potiče da na izborima naprave promjene.

„Dosta mladih smatra da kada bi se svi mladi ujedinili i odlučili za jednu osobu, da bi ta osoba pobjedila. Međutim, ne pronalaze tu osobu. Izgleda nam treba stvarno neka osoba koja će da izađe iz ovog bosanskohercegovačkog mentaliteta, jer mladima stalno govore de sačekaj još malo, mlad si, nemoj sad. A zapravo je sad naše vrijeme. Jer nam je stvarno sistem otišao da se ne može pomalo popraviti nego nam baš treba neka reforma, revolucija da bismo se izdigli.

Mladi koji su okupljeni u jednu od najvećih omladinskih organizacija u BiH, Omladinski resursni centar Tuzla uglavnom će izaći na izbore, jer i kroz omladinski aktivizam sve čine da ovaj prostor učine boljim mjestom za življenje. Slobodan Blagovčanin nam priča da je s druge strane ipak više onih mladih koji će izbore zaobići.

„Ja jako često osuđujem naš nakaradan obrazovni sistem koji nas nije obrazovao za demokratiju, koji nas nije obrazovao za participaciju, ne samo mladih već generalno građanstva. Još je dosta tu stvari, mnogim mladima se zgadila politika. Slobodno smijem da kažem zgadila jer oni ne žele da razgovaraju s vama, čak što više ponose se time što ne izlaze na izbore. Floskula je i reći će da na nama ostaje budućnost, jer političari će biti jako oprezni ako im ponudimo neka inovativna rješenja, inovativne pristupe, naročito kada je u pitanju komunikacija s mladima i prema mladima, uvijek nas tada nekako sklone“, kaže Blagovčanin.

Kroz nevladin sektor, rad s međunarodnim institucijama i kao voditeljica CAT patrole, Mirela Biković svakodnevno komunicira s mladima, posebno onima koji nižu uspjeh za uspjehom. Većina ih se, kaže nam, spremaju da odu iz BiH i  zbog toga o izborima i ne razmišljaju

„Ja svake godine mislim, evo ljudi su shvatili da nam je loše i da ne možemo govoriti da nam je neko drugi kriv za to, jer imamo ljude koji su na vlasti od samog početka. Mislim, da su htjeli nešto dobro da urade da bi do sada to uradili i zaista ne možemo više da polažemo nade u njih i zaista treba da konačno otvorimo oči i izađemo na izbore“, istaknula je Mirela Biković.

A kakvu to BiH mladi zapravo žele? Večina ih želi zemlju bez nasilja, bez rata, bez podjela i koja je tu u službi svojih građana. Traže da ne budu opljačkani poslije svakih izbora i da im se asfalt ne radi isključivo u predizborne svrhe.

 Maja Nikolić