Naslovna Društvo Upoznajte učiteljicu Sanju Tomić: Najvažnije je da su nam djeca sretna ...

Upoznajte učiteljicu Sanju Tomić: Najvažnije je da su nam djeca sretna  

891

Piše: Maja Nikolić

Međunarodni je dan učitelja pa smo učiteljica Sanja Tomić i ja odlučile tim povodom popiti prvu jutarnju kavu i našu priču o ljepoti poziva učitelja pretipkati, objaviti i tako sačuvati.

Učiteljica Sanja je na kavu stigla biciklom.

„Zar dan nije divan, sunčan? Ja svaki ovakav dan iskoristim da krenem negdje biciklom koji sam kupila od svoje ušteđevine. Ja sam odrastala na selu gdje je bicikl bio poželjan, a i nekako nam je to bila svakodnevica. Također, vožnja bicikla mi se i danas čini kao savršena prilika za rad na sebi“, kaže mi učiteljica Sanja i potiče me na očuvanje zraka, prirode, ali i pametnom trošenju novca.

Sanja Tomić je učiteljica već više od dva desetljeća i njena prva generacija djece su danas odrasli ljudi. Mnogi je svakodnevno spominju, pozivaju na obiteljska druženja, proslave, važne obljetnice, a mnogi njezini učenici danas priželjkuju da i njihovoj djeci bude učiteljica.

„Dođu roditelji koji su bili moja prva generacija djece. Onda se ja šalim s njima kako sam ostarila, ali mene posebno raduje kada mi kažu da u meni još uvijek vide dijete.“

Učiteljica Sanja, koja u Katoličkom školskom centru danas vodi 4. razred,  smatra da je poziv učitelja u današnje vrijeme izazovan i veoma odgovoran.

„Ja slobodno mogu reći da danas i ja učim od djece i kroz njih učim o nekoj novoj Sanji kao učiteljici i prijateljici. Jer, vremena u kojima odrsata ova moja sadašnja generacija ne može se usporediti u vještinama, sposobnostima, interesiranja i potreba s mojom prvom generacijom učenika. Stoga sam odlučila da zajedno rastemo, zajedno učimo. Teme o kojima s njima razgovaramo je kako biti sretan, kako pronaći sebe. Ova generacija učenika će mijenjati i moju budućnost, jer su veoma veliki kapaciteti koje ja svakodnevno otkrivam“, kaže nam Sanja Tomić.

Napominje da i obrazovni sustav u Bosni i Hercegovini vapi za određenim promjenama.

„Generacije učenika koje nam dolaze zahtjevaju promjene. Ukoliko ne dođe do promjena, svi ćemo se naći u problemima, kako učitelji tako i roditelji“, ističe učiteljica Sanja.

Najvažnije su za svako dijete temeljne životne vrijednosti, a posao učiteljice je najljepši, najodogovorniji, najstresniji  životni poziv.

„Ja sam svoj poziv nekako shvatila kao misiju. Vrlo je važno shvatiti da je važno, ne samo obrazovati, nego prvenstveno odgajati. Ja mislim da mi, živeći u prekrasnoj zemlji s potpuno neiskorištenim prirodnim resursima možemo graditi jednu novu budućnost, odnosno stvarnost koja će nama u trećoj životnoj dobi biti ljepša, zahvaljujući onome što ulažemo u našu djecu, a to je da ih kvalitetno obrazujemo i odgajamo“, ističe učiteljica Sanja Tomić.

Veoma joj je drago, dodaje, kada vidi da djeca danas spremno brane svoje stavove.

„Dijete tada ne treba sputavati, nego saslušati i usmjeriti. Djecu trebamo naučiti da postoje situacije u životu u kojima neće moći, iznijeti svoje stavove kao u obitelji. I roditelji trebaju djecu učiti tim smjernicama, jer su roditelji prvi i najvažniji učitelji svojoj djeci. Važno je imati dobro srce, jer u srcu se nalazi učenje, motivacija. Djecu moramo naučiti da vjeruju u sebe i pronađu u sebi ono što će im pomoći da ostvare sve što žele.“

Najvažnije da su djeca sretna, ostvarena, nebitno što u životu dodatno radili kroz sport ili umjetnost. Važno je da hrle svojim ciljevima i svakodnevno podižu svoju ljestvicu mogućnosti.

„Znate koja je još ljepota poziva učitelja? Jer je svaka druga profesija prošla kroz naše ruke. Vrijeme u kojem živimo je ubrzano, sve se mijenja, svaka profesija zahtijeva neko novo učenje, ali profesija učitelja zahtijeva svjesnu spremnost za učenje i rad“, rekla je za Hrvatski glasnik učiteljica Sanja Tomić.

Velika je vjera i nada učiteljice Sanje Tomić u nove generacije djece. Stoga je i upravu kada kaže da je ovaj poziv svakome od neba poslan i da su za taj poziv posebni ljudi odabrani. U djeci treba vidjeti samo ono najbolje, poticati ih da u tome samouvjereno odrastaju i tako ostvaruju svoje životne ciljeve. Učiteljica Sanja zahvalna je svima, roditeljima, bakama, majkama, djedovima i djeci za svaku lekciju koju sama uči, a naučila je da su djeca naša istinska budućnost.