Naslovna HKD Napredak U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli otvorena izložba ilustracija “Pitoreskni srednji...

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli otvorena izložba ilustracija “Pitoreskni srednji vijek”

169

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Umjetničkoj Galeriji Kristian Kreković sinoć je upriličena izložba povijesnih ilustracija mladih sarajevskih umjetnika Emira i Edina Durmiševića, u organizaciji i pod pokroviteljstvom HKD Napredak i Franjevačkog samostana u Tuzli.

“Izložba je prezentacija ilustracija iz dva kapitalna djela, Bosansko kraljevstvo i Stećkopedija, odnosno, serijal kartografske mape, scene iz života kosovskih banova i kraljeva, rekonstrukcija srednjovijekovnih gradova. Jako sam zadovoljan odzivom publike, ikako pandemija uslovljava većinu stvari, ali vidimo da zaista postoji masovni interes kod svih generacija. Mi se kroz ilustraciju drektnije obraćamo mlađoj publici, ali razgovaramo sa svima”, kazao je za Hrvatski glasnik autor Emir Durmišević.

Uz umjetnike Edina i Emira Durmiševića, publici su se obratili i Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak u Tuzli, gra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli i Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK,nakon čega je svečano otvorio izložbu.

Publika je uživala u majstorski izvedenim likovnim predstavama bosanskih srednjovjekovnih grbova, utvrda, veoma detaljnim mapama, prikazima nekoliko najznačajnijih bitaka iz tog perioda, ali i scenama iz svakodnevnog života bosanskog srednjovjekovlja.

Braća Durmišević su se posljednjih godina istaknula stvaranjem ilustriranih priloga za izdanja poput poznate trilogije Mladinske knjige (Bosansko kraljevstvo, Stećkopedija i Codex diplomaticus) ili knjige za djecu Kraljevi i kraljice Bosne.

Ivana Perić