Naslovna HKD Napredak U Tuzli upriličena radionica ilustracija sa sarajevskim umjetnikom Emirom Durmiševićem

U Tuzli upriličena radionica ilustracija sa sarajevskim umjetnikom Emirom Durmiševićem

224

Danas je u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković upriličena radionica ilustracija za učenike srednjih škola, pod potkroviteljstvom HKD Napredak u suradnji sa istaknutim akademskim umjetnikom Emirom Durmiševićem.

Učenici srednje Građevinsko – geodetske škole zajedno sa učenicima KŠC Sv. Franjo i gimnazije “Meša Selimović” imali su priliku ući u svijet ilustracija i grafičkog dizajina  kroz predavanja umjetnika Durmiševića, ali i prikazati svoj talenat kroz rad na ilustracijama.

„Prvi dio radionice je bio uvod u svijet ilustracije, produkcije, rada u agencijama, najviše kako u realnom svijetu izgleda svijet ilustracije. Polaznici radionice su nakon toga započeli iscrtavanje ilustracija koje imaju za cilj pomoviranje kulturno-historijskog naslijeđa. Imamo ilustracije koje su vezane za Bosnu i Hercegovinu, grad Tuzlu ali i region. Ograničenja postoje, ali vode se karakterom naslijeđa, zadovoljan sam polaznicima, učenici su oduševljeni i smatram da je najvrijedniji aspekt radionice sam razgovor i ramjena ideja, što šalje jednu prelijepu poruku a to je rezltat približavanje pozivu umjetnika ilustratora“, kazao je Emir Durmišević.

Nerina Begić, učenica srednje Građevinsko-geodetske škole u Tuzli, jedna je učesnica današnje radionice. U razgovoru za Hrvatski glasnik naglasila je kako je njena prva ljubav oduvijek bio grafički dizajin.

„Umjetnost vam ne stvara prepreke, dajete život idejama ali i živim djelima pridajete umjetničko značenje. Interesantno mi je što smo danas imali priliku na radionici kroz svoje radove iskazati i karakter ličnosti, što je najveća bit umjetnosti. Mogu slobodno reći da je ovo prvi put da sam na radionici koja izdražava karakter dizajin i ilustraciju, danas nemamo mnogo prilika da ovako vježbamo sa istaknutim umjetnicima u oblasti ilustracija i veoma smo zahvalni na prilici“, dodaje Begić.

Ivana Perić