Naslovna Društvo U tijeku uređenje najuže gradske zone Tuzle

U tijeku uređenje najuže gradske zone Tuzle

57

Gradska zona Tuzle novim bi pravilnikom trebala dobiti drugačiji izgled. Bašte kafića, usluge koje nude, ali i cjelokupan dojam pješačke zone neće se, po tome, moći uređivati po dosadašnjim principima. Više reda značiće ljepši i korisniji pristup za one koji žive u Tuzli, ali i turiste kojih je u ovom gradu mnogo naročito u ljetnoj sezoni. Paralelno sa usvajanjem novog pravilnika, realizira se i prva faza sanacije pješačke zone Korzo.

Prva faza sanacije pješačke zone Tuzla koštaće gradsku upravu 230 tisuća maraka. Dominantno su planirani radovi sanacije linijskih slivnih kanala, rešetaka, elemenata popločanja. Ovi radovi obavljaju se i u zoni Kapije, kao i ulicama Jevrejska, Prekinute mladosti i Kazandžijska. U okviru prve faze neće biti završeni svi radovi, pa je Gradska uprava Tuzle kandidirala drugu fazu radova prema Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice. Riječ je o oko 370 tisuća maraka što bi trebalo biti dovoljno sredstava za završetak ovih radova.

„Od 1998. godine, kada je završen veliki projekat uređenja pješačke zone Korzo do ove godine u više navrata su rađeni samo interventni radovi. Međutim, sam teren po sebi i dalje radi, pa Gradska uprava Tuzla razmatra finansijske mogućnosti da ovaj dio grada malo ozbiljnije sanira. Ove godine idemo sa prilično ozbiljnim radovima koji su upravo u toku. Rok za ove radove je 90 dana, a radimo već 20-ak dana. Radi se na mikrolokacijama što znači da se neće zaustaviti bilo kakva dešavanja u ovom dijelu grada“, kaže Mirela Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Ono što će velikim dijelom izmijeniti izgled pješačke zone na Korzo jeste realizacija novog pravilnika po kojem će biti uvažene primjedbe građana na šarolikost baštenskog inventara ugostiteljskih objekata, površina koju zauzimaju i veliki broj nargila barova u najužoj gradskoj zoni.

„Kroz izmjene Odluke o komunalnom redu na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća smo pokušali bolje normirati članove ove odluke kako bismo u konačnici stvorili bolji ambijent za život naših sugrađana, ali i vrijeme koje provedu u Tuzli posjetitelja. U fokusu ovih izmjena je da će se pokušati unificirati baštenski inventar koji je zaista bio neprimjereno i neestetski šarolik. Primjedbe sugrađana su išle i u smjeru površine koju su ove bašte zauzimale u pješačkim zonama i to će također biti uvaženo i regulisano izmjenama odluke. Po prvi put će se zabraniti i paljenje uglja za nargile na javnim površinama. Nadamo se da ćemo ovom mjerom, inspekcijskim nadzorom i prekršajnim mjerama uvesti reda u ovu oblast“, kaže Uljić.

U narednom razdoblju, kako doznajemo, moglo bi se ići u smjeru uređenja fasada u užoj gradskoj zoni. Gradska uprava planira osmisliti model sufinanciranja za vlasnike objekata čije su fasade oronule ili neprimjerene.

Enisa Alibalić