Naslovna Društvo Otvoreno 22. Svjetsko nogometno prvenstvo, domaćin prvi put u povijesti otvaranja poražen

Otvoreno 22. Svjetsko nogometno prvenstvo, domaćin prvi put u povijesti otvaranja poražen

36

U Al Khoru, ispred 60 000 gledatelja na Al Bayt stadionu, otvoreno je 22. Svjetsko nogometno prvenstvo.

Voditelj svečane ceremonije otvaranja bio je 85-godišnji američki oskarovac Morgan Freeman, a prevladavalo je mnogo pjesme i plesa, protkano tamošnjim običajima, uz neizostavnu maskotu svjetskog prvenstva La’eeba.

Sve reprezentacije koje sudjeluju predstavljene su zastavama koje su se cijelo vrijeme vijorile na travnjaku, ali i dijelovima navijačkih himni i pjesama pa je stadionom odzvanjalo i Volim te, Hrvatsko.

Nakon što je katarska tradicija stopljena sa svjetskom kulturom i u vidu himni nekadašnjih svjetskih prvenstava izvedena je pjesma Dreamers, himna aktualnog prvenstva, u izvedbi južnokorejske pjevačke zvijezde Junk Kookai domaćeg pjevača Fahada Al Kubaisija.

Poslije govora katarskog emiraTamim bin Hamad Al Thanija, sve je kulminiralo vatrometom na samom stadionu čime je prvenstvo i službeno otvoreno.

Na 22. SP-u posljednji put nastupit će 32 reprezentacije, jer već nakon četiri godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi za svjetski naslov borit će se 48 ekipa.

U Kataru su reprezentacije podijeljene u osam skupina s po četiri ekipe, a dvije najbolje iz svake skupine izborit će osminu finala. Naslov iz Rusije brani Francuska koja je prije četiri godine u finalu svladala Hrvatsku. Finale će se igrati 18. prosinca na stadionu Lusail.

Prvi put u povijesti domaćin prvenstva Qatar  izgubio je utakmicu na otvaranju protiv Ekvadora, rezutatom 0:2.

U ovoj će skupini A u ponedjeljak, s početkom u 17 sati, utakmicu prvog kola odigrati Nizozemska i Senegal. U drugom kolu domaćin Katar igra protiv Senegala, a Ekvador protiv Nizozemske.