Naslovna Istaknuto U Srebreniku održana 13. likovna kolonija “Majevica 2021”

U Srebreniku održana 13. likovna kolonija “Majevica 2021”

60

Nakon dvogodišnje pauze zbog virusa korone, i ove je godine na Majevici održana trinaesta likovna kolonija “Majevica 2021” u organizaciji srebreničkog slikara i zaljubljenika u prirodu Svjetlana Bešića. U prelijepom prirodnom ambijentu obnovljenog „Bešićevog vrta“, umjetnička djela stvarali su umjetnici iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Skupili smo snage i hrabrosti da se ponovo okupimo, nakon dvije godine. Teme ove kolonije su opšte poznate, od umjetnosti do širenja priče o planini Majevici, Starom gradu i TK. Uživali smo nekoliko dana u druženju i stvaranju umjetničkih djela. Prošle godine smo se morali prilagoditi situaciji sa korona virusom pa smo organizovali sedmodnevnu online koloniju, na kojoj je učestvovalo 30-tak slikara iz raznih dijelova svijeta, od Rusije, Austrije, Turske, Francuske… i nastalo je nekih 30 djela. Tada smo najavili da ćemo se vidjeti ove godine na Majevici i evo ispunili smo to obećanje” – kaže Svjetlan Bešić, organizator kolonije.

Majevica, ugodan ambijent, priroda, druženje, umjetnost, sve su to razlozi zbog kojih neki slikari godinama redovito posjećuju ovu likovnu koloniju. Jedan od njih je Enver Krajišnik, goraždanski umjetnik, koji je ove godine, između ostalog, naslikao staru željezničku stanicu u Srebreniku i Titov plavi vlak na likovnoj koloniji na Majevici.

“Kultura, sport, muzika, umjetnost sve to spaja ljude i ja sa zadovoljstvom dođem ovdje. Nije baš ni blizu ali ja prosto volim Bosance, čudni su ali u pozitivnom smislu. Nakon par minuta imate osjećaj da se poznajete cijeli život, zato volim doći u BiH, pogotovo kada je to ovakvim povodom, kao što je likovna kolonija na Majevci” – rekao nam je Dragan Milić, umjetnik iz Crne Gore.

Među sudionicima ovogodišnje kolonije bila je i Olga Rajković, umjetnica iz Beograda, koja nam je rekla da već godinama sudjeluje na likovnoj koloniji na Majevici i da joj je posljednje dvije godine nedostajalo ovakvo druženje.

“Ovo nije samo slikanje. Mi smo s godinama postali pravi prijatelji i zaista sam jedva čekala da se situacija malo stabilizuje i da nastavimo naše druženje na Majevici” – kaže Olga.

Ove godine Mensud Bećar, umjetnik iz Visokog, odabrao je Srebrenicu Gradinu kao motiv za svoja umjetnička djela, što je, kako nam je rekao, uvijek inspirativno.

Inače, ova likovna kolonija pokrenuta je 2008. godine, s ciljem očuvanja prirodnih ljepota planine Majevice, a u proteklih deset godina udomila je preko 50 umjetnika iz BiH i inozemstva. Do sada je na likovnim kolonijama stvoreno preko 300 umjetničkih djela koja svjedoče o ljepotama planine Majevice i kulturnim spomenicima ovog područja.