Naslovna HKD Napredak Treći međunarodni Posavski likovni simpozij PULS u Garevcu

Treći međunarodni Posavski likovni simpozij PULS u Garevcu

662

Napretkova zaklada Otvorena kuća organizira treći po redu međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij – PULS, koji će se od 25. do 1. kolovoza ove godine održati u Garevcu kod Modriče. Treći PULS trebao je biti održan prošle godine, ali je zbog poznatih razloga – pandemije koronavirusa – otkazan.

Umjetnici tijekom boravka na PULS-u stvaraju nova djela, dok se kroz kolokvije i stručnu razmjenu mišljenja raspravlja o likovnim i umjetničkim konceptima. PULS istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Otvorena kuća u Garevcu i ove godine će ugostiti renomirane umjetnike, akademske slikare, kipare i teoretičare umjetnosti. Na ovogodišnjem PULS-u sudjeluju: Ria Trdin (Osijek), Kristina Ćavar (Široki brijeg), Jasmina Runje (Split), Dalibor Nikolić (Mostar), Boris Ladan (Jajce), Marko Šošić (Vinkovci), Dejan Duraković (Vinkovci), Anto Kajinić (Zagreb). Gosti ovogodišnjeg simpozija su i Vladimir Risomondo, povjesničar umjetnosti te Zoran Filipović Zoro, ugledni fotograf. Tema ovogodišnjeg PULS-a je Tajna umjetnosti i na tu temu će 30. srpnja biti održan kolokvij.

Umjetnička djela koja nastaju na PULS-u tradicionalno se, po završetku simpozija, predstavljaju publici u Hrvatskoj i BiH. Tako će biti i ove godine, s izložbama u Vinkovcima i Zagrebu, uz nadu da pandemija koronavirusa neće poremetiti taj plan.

Pokrovitelj međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS u Garevcu je Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Napretkova zaklada Otvorena kuća