Naslovna Istaknuto U okviru Dana Matice hrvatske Tuzla predstavljen ogranak iz Vukovara

U okviru Dana Matice hrvatske Tuzla predstavljen ogranak iz Vukovara

164

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske Tuzla su nastavljeni u utorak, 8. studenog u Ateljeu Ismeta Mujezinovića susretom s Ogrankom iz Vukovara čiji je rad i aktivnost predstavilo troje njegovih članova. Predstavljanje se sastojalo od upoznavanja s Vukovarskim zbornikom u izdanju ogranka Matice hrvatske Vukovar koji je ove godine izašao po 17. put i nastupa pjesnika Petra Eleza koji se predstavio čitanjem svojih pjesama.  Na početku predstavljanja je predsjednica Matice hrvatske u Tuzli, profesorica Marica Petrović, pozdravila sve nazočne i izrazila svoju radost što su izdvojili vrijeme da čuju goste iz Vukovara, što oni rade i s čime se sve suočavaju u svome djelovanju.

U nastavku je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Lidija Miletić, ukratko predstavila važnost i značenje najstarije hrvatske kulturne institucije, za Vukovar i čitavu regiju iz koje dolaze. Istaknula je kako je važno, dobro i poželjno međusobno podržavanje ogranaka u njihovu radu koji su, po njezinim riječima,  kao dio riječne matice  koja je jaka onoliko koliko je jaka svaka njezina kap. Spomenula je i poteškoće koje Matica hrvatska u Vukovaru prolazila, ali i kako je Ogranak u Vukovaru nastavio djelovanje nakon Domovinskog rata „Vukovar je u poratno vrijeme krenuo s materijalnom obnovom, ali smo vapili i za duhovnom obnovom zato što smo osjećali da smo ranjeni i da samo zacjeljenjem rana možemo krenuti punog srca u bolji život za sve koji će doći poslije nas. Tako smo 2003. godine ponovno pokrenuli Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i time smo oko sebe okupili sve duhovne snage grada Vukovara“,  kazala je Lidija Miletić. Profesorica Petrović je spomenula kako Dani Matice hrvatske ove godine traju već dvadeset dana i trajat će do 24. studenog. Istaknula je važnost međusobnih posjeta ogranaka.

„Susreti ogranaka su vrlo važni i tom prilikom mi saznamo nove informacije jedni o drugima, razmijenimo darove, upoznamo se i općenito je Matica hrvatska jedna stara dama od 180 godina i ona je razgranata u svojim ograncima, ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu.        Večeras je jedan važan susret, po mome sudu je važan zato što je to Vukovar koji je, kao i Srebrenica, jedna vrsta Guernice. Dakle, susreti se s prijateljima koji rade na istom poslu – a to je promicanje kulture i nakladništva – ozbiljan je posao koji je na svakoj kulturnoj sceni, pa i na tuzlanskoj, uvijek prepoznatljiv“, izjavila je profesorica Marica Petrović koja je podsjetila kako su brojni pojedinci iz naših krajeva kroz povijest odselili u Vukovar i njegovu okolicu.

U programu predstavljanja govorio je i Milan Paun, urednik Vukovarskog zbornika, ističući sadržajnost i širinu područja koje u tome časopisu obrađuju. Spomenuo je kako izlazi jednom godišnje, na oko 400 stranica, u njemu surađuje od 20 do 30 autora i objavi se isto toliko radova. Radovi su razvrstani u nekoliko stalnih rubrika unutar koncepcije koja nije mijenjana od osnutka. Tu su radovi o društvenim zbivanjima, događajima, kulturi, Domovinskom ratu, književnim prilozima, predstavljanju knjiga,  likovnim izložbama i kazališnim predstavama, a tu je i rubrika – sjećanje na ljude i događaje.  Pred početak programa je glumac Luka Spasojević čitao prigodničarske stihove, a na kraju je prijateljski susret dvaju ogranaka začinio stihovima atologijske pjesme Pobratimstvo lica u svemiru, velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

Mladen Bosankić