Naslovna Društvo Tuzlanski poljoprivrednici potpisali ugovore za nabavku novih plastenika

Tuzlanski poljoprivrednici potpisali ugovore za nabavku novih plastenika

111

Danas je u zgradi Gradskog vijeća Grada Tuzle upriličeno potpisivanje ugovora o sufinanciranju plasteničke proizvodnje sa korisnicima projekta “Ekonomsko osnaživanje socijano i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća u plastenicima na području Tuzle.

Projekat zajednički realiziraju Grad Tuzla i NVO Muslim Aid Association (MAA), po principu sufinanciranja projekta u omjeru, 40% Grad Tuzla, 40% MAA i 20% vlastito učešće odabranog korisnika.

Ugovore je potpisalo dvadeset korisnika projekta koji će, prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića, uskoro dobiti potporu za izgradnju novih plastenika koji su, kako je danas zaključeno, slamka spasa za proizvodnju domaćih proizvoda.

“Projekat je osnovan s ciljem ostvarivanja socijalnih potreba i socijalne egzistencije naših građana ali i uz bitan faktor osnaživanja poljoprivrede u Gradu Tuzli, ali i kako bi se domaći prozvodi plasirali i do sugrađana koji nemaju mogućnost proizvodnje u u svojim domovima. Veoma je ovo bitna misija za naš grad koju godinama unazad uspješno realiziramo”, poručeno je danas ispred Grada Tuzle.

Prema riječima poljoprivrednika i ranije su dobijali potporu od strane Grada kako u materijalnom tako i u obliku sjemena za sadnju ali i hrane koja je neophodna za stoku.

“Nisam se do sada bavio plasteničkom proizvodnjom, uglavnom stočarstvom. Želim se zahvaliti Gradu Tuzli na ovoj pomoći. Plastenik će veoma dobro doći mojim ukućanima, mladi smo ljudi, supruga je nezaposlena, za vlastite potrebe biti će i više nego dovoljno”, kazao je za Hrvatski glasnik Amel Ramić, mladi poljoprivrednik.

Poljoprivrednici su izrazili zahvalnost nadajući se da će ih u idućim godinama i vrijeme poslužiti kako bi se smanjile suše na poljima i kako bi domaća proizvodnja napredovala.

Ivana Perić