Naslovna Društvo Tuzlanski mališani zasadili „Dječiju šumu“

Tuzlanski mališani zasadili „Dječiju šumu“

74

Polaznici Udruženja za kretivni razvoj „Mala akademija“  te njihovi prijatelji, zajedno sa članovima Rafting kluba „Tuzlak“  u utorak su  posadili 50 sadnica četinara na Slanoj Banji u Tuzli . Sadnju je podržala i Courtney Chubb, direktorica misije USAID BiH, budući da je projekt podržan kroz USAID-ov petogodišnji program „Snaga lokalnog“.

U okviru inicijative „Dječija šuma“, ranije je Rafting klub „Tuzlak“ održao eko radionice o primarnoj selekciji otpada, čišćenju otpada u šumi, rastu biljaka i značaju kisika. Podmlađivanje flore na lokalitetu Slane Banje bila je završna i najvažnija aktivnost,  kažu iz kluba.

„Poznato je da je za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene potrebno sustavno  i dugoročno raditi sa mladima. Zbog toga mi u većini svojih projekata tražimo prostor za edukciranje i uključivanje mladih u očuvanje okoliša. Da bismo klince i klinceze pripremili za današnju sadnju, održali smo četiri  edukativne radionice koje su im bile vrlo zanimljive. Bilo je divno u ovom periodu gledati zadovoljna lica djece, znajući da se tako stvaraju pozitivne navike i društveno odgovoran odnos prema prirodi koju dijelimo“,  kazao je Vladislav Vlajić, predsjednik kluba. On naglašava da će svako drvo nositi ime djeteta koje ga zasadilo i koje će se brinuti o stablu u narednom periodu. Tako je svoj četinar dobila i Zarja Karamehmedović, jedna  od polaznica „Male akademije“ koja je danas sa roditeljima i učiteljicama posadila svoje drvo.

„Danas su svi moji drugari i ja posadili šumu da bi naša planeta mogla da diše i bilo je jako zabavno“,  rekla je Zarja.

Grad Tuzla odobrio je lokaciju za sadnju, odnosno,  podmlađivanju flore sportsko-rekreacijskog kompleksa Slana Banja,  koji je pluća grada.  Podršku sadnji pružili su JKP Komunalac i volonteri pokreta “Let`s do it” Tuzla. Na ovaj način pokazuje kako male lokalne inicijative mogu biti generatori suradnje između različitih sektora te na taj način postati i inicijatori većih promjena u svojim zajednicama.

„Drago mi je što sam se danas ovdje u Tuzli pridružila partnerima iz Fondacije Tuzlanske zajednice i novoj generaciji mladih aktivista. Ovo je samo jedna od mnogih lokalnih inicijativa podržanih kroz naš program Snaga lokalnog, u kojem su građani ti koji mijenjaju svoje zajednice. Prosperitet počinje lokalnim razvojem, pri čemu lokalni akteri preuzimaju vodstvo u rješavanju razvojnih izazova. Drago nam je što se ova inicijativa bavi problemima okoliša i klimatskih promjena”,  kazala je Courtnex Chubb,  direktorica misije USAID-a  u BiH, koja je sa djecom sadila drveće.   Chubb je naglasila da  Američka vlada smatra da su zaštita okoliša i svijest i sudjelovanje građana u takvim inicijativama,  izuzetno važni te da je dugoročna promjena moguća samo ako su svi uključe u društvene procese, a posebno djeca.

Ovu lokalnu inicijativu podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost”,  kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa Snaga lokalnog.

Nataša Tadić