Naslovna Istaknuto Predstavom “Djelidba” večeras započinju Tuzlanski pozorišni dani

Predstavom “Djelidba” večeras započinju Tuzlanski pozorišni dani

120

Večeras će u Narodnom pozorištu Tuzla premijerom predstave “Djelidba” Skendera Kulenovića u režiji profesora Miralema Zupčevića s početkom u 19,30 sati biti svečano otvoreni XXVIII. revijalni Tuzlanski pozorišni dani.

Na nedavnoj press konferenciji govorio je profesor Miralem Zubčević, koji se dotakao vremena kada je “Djelidba” izvedena u Sarajevu, vremena kada se iz Makedonije vratio u Bosnu i Hercegovinu, otvaranja Akademije dramskih umjetnosti ali i susreta sa Nijazom Alispahićem kome kako kaže duguje veliku zahvalu.

“Kada sam se vratio na nagovor Nijaza Alispahića, grad u kojem sam rođen nije me dobro dočekao. Otišao sam bolestan, ozdravio sam kad sam se vratio, rad me vratio među žive. Postao sam prvi dekan, akademija je krenula sa radom i iskreno sam mislio da će raditi par generacija, a gledajte je danas. Sretan sam što je izvodimo tu gdje je počelo sa mojim studentima danas veoma dobrim glumcima”, dodao je profesor Zukorlić.

U predstavi “Djelidba” igraju Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović i Nedim Malkočević.

Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta naveo je kako je ovo revija pozorišnih prijatelja.

“Trudimo se u ne baš sjajnim uslovima da stvorimo jedan respektabilan festival koji nije takmičarskog karaktera. Dobra je ovo prilika za našu publiku da unutar jednog zgusnutog rasporeda u desetak dana pogleda što više pozorišnih predstava koje dolaze iz drugih pozorišnih sredina”, naveo je Mirza Ćatibušić.

Kako je pojasnio glumac Siniša Udovičić, radnja predstave je smještena u period poslije Drugog svjetskog rata, ali i da današnje vrijeme uveliko podsjeća na te dane.

“Bilo bi divno da se sada mi ismijavamo kakvi smo bili nekada. Međutim, drama je u tome što se možemo sami sebi smijati jer nismo odmakli ni koraka od toga već smo i danas pohlepni, ogrezli smo u svoje skute i svoja četiri zida, tobože, brinući se svako za svoju zajednicu troglave aždaje, a zapravo, takvi je samo uništavaju”, ističe tuzlanski glumac.

Pored sjajne premijere ali i repriznog izvođenja narednog dana, bogat repertoar ispuniti će ovogodišnju reviju.

Bosansko narodno pozorište Zenica će na reviji učestvovati s predstavom „Tri dana“, po tekstu Romana Sikore i u režiji Tanje Miletić Oručević, a publika će predstavu moći pogledati u subotu 12. studenoga u 19,30 sati.

U pratećem dijelu programa bit će organizirano Književno veče i promocija knjige „Setilo se majke“, autorice Brankice Damjanović, a promocija će biti održana u nedjelju, 13. studenog u 18.00 sati.

Predstava „Lutka“ po tekstu Mire Gavrana i u režiji Adisa Bakrača, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, bit će odigrana u ponedjeljak 14. studenoga u 19.30 sati.

Pozorište mladih Sarajevo na ovogodišnjoj reviji u programu sudjeluje i s predstavom za djecu „Tobija“, u režiji Maria Drmaća, a predstava je na repertoaru u utorak 15. studenog u 11.00 sati.

Program revije nastavlja se u srijedu, 16. studenoga u 19.30 sati, kada će publika moći pogledati predstavu „Zbogom, Kalifornijo“ Narodnog pozorišta Mostar, za koju je tekst napisala Emina Kovačivić i koju je režirala Lajla Kaikčija.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar će se na reviji predstaviti s komadom „Isus, sin čovječiji“, po tekstu Halila Džubrana i u režiji Roberta Pehara, a predstava je na repertoaru revije u četvrtak, 17. studenoga u 19.30 sati.

Program revije namijenjen najmlađima nastavlja se izvođenjem predstave „Kao Mačak u čizmama“, u režiji Midhata Kušljugića, u koprodukciji ART Teatra Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla, a mališani će predstavu moći pogledati u dva termina. Premijerno izvođenje predstave je zakazano za petak, 18. studenog u 18.00 sati, a prvo reprizno izvođenje u subotu, 19. studenoga u 12.00 sati. Premijeru predstave „Kao Mačak u čizmama“ upotpunit će i promocija knjige „Mali glumci“, autora Midhata Kušljugića i Vahida Klopića.

Gostujuća predstava „Teror“, autora Ferdinanda Von Schiracha i redatelja Ivana Funka, u koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, na repeprtoaru Revije je u subotu, 19. studenog u 19.30 sati.

Svečano otvaranje revije zakazano je za 20. novembar, u 19.30 sati, na kojem će publika moći pogledati gostujuću predstavu „Ljubavna priča“, autora Puriše Đorđevića i reditelja Ljubiše Ristića, u produkciji beogradskog KPGT-a.

Ivana Perić