Naslovna Društvo Romima u Bosni i Hercegovini malo je potrebno za sreću

Romima u Bosni i Hercegovini malo je potrebno za sreću

82

Oni su najbrojnija nacionalna manjina, najmanje obrazovani, najmanje zaposleni, najsiromašniji, svakodnevno doživljavaju diskriminaciju, ako uspiju pobjeći od bijede, odriču se korijena, zaboravljaju jezik i najbolje pjevaju. Romima u Bosni i Hercegovini malo je potrebno za sreću.

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika. Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

U praznicima kao što je Đurđevdan ili tek Međunarodni dan roma podsjetimo se na ovaj manjinski narod. Romi su najveća od 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine, samo se oko 8 000 ljudi izjasnilo kao Romi. Sva današnja izvješća pokazuju da je u našoj zemlji mnogo veći broj Roma. Posebno izvješće o položaju Roma u Bosni i Hercegovini koje je pripremila Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uz potporu OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i OESS-ove misije u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine pokazao je da na teritoriji BiH živi oko 50 000 Roma.

Što se tiče vjerske pripadnosti, na posljednjem popisu stanovništva 88% Roma izjasnilo se da su pripadnici muslimanske religije, dok 12% ostatka (pravoslavci, katolici, Jehovini svjedoci, ateisti itd.). Prije svega, Romi ne postoje u Ustavu. Zajedno sa svim ostalim manjinama, svrstani su u kategoriju “ostali”, s teoretski zajamčenim pravima i mogućnošću političkog djelovanja.

Narod koji ne postoji “U ratu smo bili Romi, a sada smo opet Cigani”, rečenica je koju je kazao Dervo Sejdić, koordinator Romskog vijeća Bosne i Hercegovine.

“Sprječavanje napretka” lijepa je fraza za jedan od najvećih problema romske zajednice. Teoretski, čak 94 posto romske djece pohađa osnovnu školu. Toliki se, međutim, samo upišu. Većina odustane nakon prvog ili drugog razreda. Postoji nekoliko razloga zašto najmlađi među nesretnicima ne uspiju završiti ni osam razreda. Većina njihovih roditelja živi ispod granice siromaštva i bez mogućnosti da svojoj djeci omoguće minimum uvjeta za učenje.

S druge strane, postoji „bijela okolina“, čija su djeca uvijek spremna uznemiravati i provocirati Rome, ismijavati njihovu bijedu ili probleme s jezikom koji im nije materinji. Tu je i faktor broja romskih obitelji u kojima muška djeca rano počinju zarađivati, a ženska djeca obavljaju kućanske poslove.

Prema istraživanju koje je provelo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, stopa pismenosti romskih žena bez iznimke niža je od one kod muškaraca, što je posebno zabrinjavajuće jer je dobrobit obitelji, posebno djece, usko povezan s majčinim obrazovanjem. Mali broj žena u Bosni i Hercegovini sudjeluje u političkom i javnom životu, a jednake mogućnosti nisu u potpunosti dostupne svima. To je još izraženije u romskim zajednicama, pa romske žene trpe diskriminaciju kao žene i kao pripadnici romske populacije.

Romske udruge (njih 84 u BiH) imaju podijeljeno mišljenje kada je u pitanju odnos lokalnih samouprava prema njima. Odgovori su uglavnom različiti i ovise o teritoriju na kojem žive i rade. Ukupna situacija u zemlji stvorila je specifičan odnos između Roma i policije. Romi su ti koji se često bave nelicenciranim aktivnostima, kao što je ulična preprodaja, u suprotnosti sa zakonom. Istodobno, Romi su izloženi brojnim sigurnosnim rizicima, zbog čega im je potrebna policijska zaštita. Kad, na primjer, Rom počini sitnu krađu, u crnim kronikama dnevnika obično se navodi i njegova nacionalnost; broj brakova između, recimo, Bošnjaka i Roma, blizu je nuli; prijateljstva su tek nešto rjeđa. Nešto prljavo i ružno također se često naziva “ciganlukom”, a laži i prijevare “ciganskim poslovima”, iako je najmanje slučajeva otmica, pljački velikih razmjera i ubojstava s predumišljajem povezano s Romima.

Zapravo, Romi su postali prihvatljivi samo kao Kusturicini likovi, Bregovićeva inspiracija ili, u novije vrijeme, Šaban Bajramović ili Džej Ramadanovski ili ako druge zabavljaju svojom mukom. A njihovu muku ne osjećaju sve dok se ne pronađu u jednakoj muci kao i pripadnicima nacije s najhumanijim imenom: Rom, naime, znači čovjek.

Ivana Perić