Naslovna Istaknuto Provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić blagoslovio filijalnu crkvu svetog Petra u...

Provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić blagoslovio filijalnu crkvu svetog Petra u Donjoj Skakavi

U nedjelju 30. lipnja, provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, blagoslovio je filijalnu crkvu svetog Petra u Donjoj Skakavi koja pripada Župi Dubrave. Riječ je o filijalnoj crkvi koja je sagrađena osamdesetih godina prošlog stoljeća, no nedavno je temeljito obnovljena i uređena, te obogaćena i sakralno opremljena nizom umjetničkih djela zahvaljujući kojima sada ima izgled iznimno lijepog crkvenog zdanja.

 

Na početku svete mise i prije blagoslova, provincijal je spomenuo kako je važno sjetiti se svih ljudi koji su sebe ugradili u taj projekt. Spomnuo je kako je puno ljubavi i odricanja uloženo u proteklom vremenu i da je kruna svega toga dan blagoslova.

 

„Dan blagoslova je uvijek dio ponosa zajednice koja stoji pred Gospodinom u jednom lijepo uređenom prostoru koji je pun snažne simbolike. Tu je lik Blažene Djevice Marije, tu su likovi svetog Ante i svetog Franje – jasno vas pozdravlja na dolasku u ovu crkvu i njezin zaštitnik sveti Petar. Sve su to snažni i jasni simboli – i oni su ljudi. To je mogućnost da i mi, kao ljudi, prihvatimo put svetosti – samo takav put vodi u vječnost“, u uvodu je kazao provincijal.

U propovijedi je spomenuo vrijednost mjesta na kojem se zajednica vjernika može okupljati.

 

„Danas smo se okupili kako bismo blagoslovili ovu crkvu koja je, kao i vi i vaše mjesto, pod zaštitom velikog zaštitnika i zagovornika svetog Petra. Uvijek je to trenutak velike radosti i zahvalnosti jer ćemo blagosloviti prostor u kojem ćemo još snažnije slaviti Boga i zajedno rasti u vjeri. Ova crkva nije samo zgrada od kamena i betona, ona je živi organizam, zajednica vjernika koja se okuplja kako bi slavila svetu misu, molila se, dijelila iskustva i bila mjesto međusobne podrške. Ovdje ćemo zajedno tražiti Božju prisutnost, hrabriti se u vjeri i zajedno svjedočiti ljubav prema Bogu i bližnjima. Kroz ovu ste crkvu povezani s generacijama koje su je gradile prije vas.

Njihova vjera, trud i žrtva, ostavili su trajni trag. Vi ste sada nasljednici te velike i važne baštine. Neka ova crkva bude vaš podsjetnik na odgovornost da je i dalje čuvate, obnavljate i prenosite budućim naraštajima. Blagoslov je uvijek Božji dar,“ dio je propovijedi koju je provincijal uputio okupljenim vjernicima.

Na kraju svete mise je gvardijan fra Niko Josić zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u obnovi i uređenju crkve i zatražio od svih da nastave moliti za filijalnu crkvu u Donjoj Skakavi.  Podsjetio je sve na početke gradnje crkve i zaslužne fratre koji su započeli i nastavili podizanje nedavno obnovljene građevine.

 

Ukratko je spomenuo kako je tekla obnova i čime je sve sakralno opremljena unutrašnjost crkve. Na koncu je sve pozvao na nastavak slavlja na zajedničkom objedu u crkvenom dvorištu.