Naslovna Istaknuto Proslavljena 30. obljetnica 115. brigade Zrinski: Naša domovina je Bosna i Hercegovina

Proslavljena 30. obljetnica 115. brigade Zrinski: Naša domovina je Bosna i Hercegovina

633

Svetom misom zadušnicom za sve poginule branitelje 115. Brigade Zrinski i Hrvatskog vijeća obrane, polaganjem vijenaca na spomen obilježju i svečanom akademijom danas je obilježena 30. obljetnica od osnutka 115. brigade Zrinski HVO.

Bilo je veoma lijepo i dojmljivo  vidjeti veliki broj pripadnika 115.  brigade Zrinski koji su se nakon 30 godina ponovno susreli, prisjetili svog časnog ratnog puta u želji  da obrane Bosnu i Hercegovinu i Tuzlansku županiju. Posebno je bio dojmljiv polusatni film o 115. brigadi Zrinski, a mnogi su se kroz fotografije i postavljenu izložbu u Domu kulture na Husinu prisjetili turobnih ratnih godin, ali u  kojima je vladalo jedinstvo i zajedništvo s ciljem obrane domovine.

Pripadnici 115. brigade Zrinski nisu samo branili  ovo područje od granata i metaka, nego i od širenja nacionalnih sukoba. Ovoj Brigadi kao i njenim vojnicima nikada cilj nije bio rat i razaranje nego isključivo mir i suživot.

Bezbroj je primjera i činjenica koji na to ukazuju, a najvjerniji je onaj da je Brigada Zrinski svoj ratni put započela i završila bez ijednog počinjenog ratnog zločina. Također, u trenutku kada je i donesena Odluka Predsjedništva BiH da se brigada mora rasformirati, pukovnik Zvonko Jurić i njegovi vojnici odlučili su ne ratovati protiv Armije BiH, ali i ne boriti se protiv HVO-a te je tako radije prestalo ratno djelovanje Brigade Zrinski, nego da je došlo do nacionalnih sukoba kako je to bilo u drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

O veličini i značaju 115. brigade Zrinski i danas se govori, jer su kroz svoje djelovanje zadržali vojno i ljudsko dostojanstvo i zbog toga su u tim vremenima bili čvrst oslonac svom hrvatskom narodu.

Tijekom svoje propovijedi na misi zadušnici, dekan Tuzlanskog dekanata vlč. Marinko Mrkonjić istaknuo je da su vojnici 115. brigade Zrinski bili su hrabri i razboriti ljudi koji nisu zatvarali oči pred zlom. Časno su i ponosno branili Bosnu i Hercegovinu, rekao je dekan Marinko i podsjetio na riječi pukovnika Brigade Zvonka Jurića:

„Mi smo svoji na svome, borimo se za najpravedniju stvar, svoj dom i prijatelje našeg doma, za goli opstanak u ratu koji nam je nametnut. Dom naš su naše majke i očevi, naše supruge, djeca, naš grunt, naši običaji, naši grobovi, naše bogomolje, naši susjedi i prijatelji, naš dom je Bosna i Hercegovina.“

Ove riječi pukovnika Jurića jasan su pokazatelj ciljeva 115. brigade Zrinski.

„Ova sveta misa zadušnica ne bi smjela biti završena, a da s oltara ne bude poslana poruka mira. Onaj vapaj i molitva koju su toliko puta naši biskupi pa i sam Sveti otac Ivan Pavao II. uputili, poruka mira i praštanja…  S ponosom se sjećamo, pamtimo i Bogu zahvaljujemo“, rekao je dekan vlč. Marinko Mrkonjić te uputio zahvalu pripadnicima Brigade Zrinski koji su organizirali obranu domovine na ovim prostorima.

Tijekom svečane akademije, zapovjednik i pukovnik 115. brigade Zrinski Zvonko Jurić istaknuo je da je Hrvatsko vijeće obrane pobjednička vojska hrvatskog naroda koja je obranila svoj dom, ali je obranila i BiH.

„Mjesto i uloga HVO-a nezamjenjiv i neraskidivi su dio novije povjesti  BiH-a. Hrvatsko vijeće obrane bilo je prvo organizirano za obranu BiH-a i to je činjenica koju nitko ne može promijeniti ma koliko god se neki trudili obezvređivati mjesto ulogu i značaj HVO-a za obranu BiH-a. I opet, bez Hrvata  i HVO-a,  Bosne i Hercegovine ne bi bilo ovakve kakva je danas“, istaknuo je.

Podsjetio je da je Brigada Zrinski utemeljena 10. svibnja 1992. godine  na temelju želje i htijenja branitelja i već postojećih postrojbi HVO-a, da se objedine sve postrojbe sa područja općina Lopare, Tuzla, Živinice i Banovići u jednu brigadu.

„115. Brigada Zrinski je svojim ustrojem, borbenim moralom i spremnošću postala stvarna vojnička snaga i kao takva izazivala je respekt kod neprijatelja, a našem narodu, gradu i regiji bila je na ponos i čast. Oružana borba je jedan od najvažnijih čimbenika za ishod rata, ali mi se nismo borili samo oružjem.  Tijekom svog djelovanja, brigada Zrinski  bila je svom narodu u svemu na usluzi – organizator mnogih kulturnih, sportskih, radnih i drugih manifestacija. Pored stalnih borbenih djelovanja na prvim crtama bojišnice,  organizirali smo kuturne predstave i na prvoj crti obrane, a i u ovom domu, potpomogli rad škola i ambulanti u selima,  obnovili HŠD Zrinski, oformili pet sportskih klubova, gradili cestu preko Majevice“, podsjetio je danas Jurić.

Svojim daljim odlukama tijekom ratne stihije, Zrinski je prvi nagovijestio mir ukazujući na besmislenost daljnjeg ratovanja.

„Gubljenje više iti ijednog mladog života više nije imalo opravdanje. Svi naši ratni ciljevi bili su ispunjeni, a ratovi se uvijek završavaju sporazumima, a mi smo znali kada i kako to treba učiniti.  Onima, koji su si umislili da su nam nadređeni, pokazali smo da možemo jako dobro surađivati ako su nam ciljevi isti, ali i da nam ne mogu naređivati  po svojoj volji,  za svoje političke i ratne ciljeve i odlučivati o našoj sudbini. Sve što smo radili, radili smo po zapovijedi Glavnog Stožera i sve naše odluke nisu bile ishitrene, duboko su promišljane i iza svakog našeg poteza stojala je sigurnost za opstanak našeg naroda. Mudrost i razboritost, doveli su nas do našeg krajnjeg cilja, a to je mir“, istaknuo je Jurić te dodao:

„A i u miru, opet hrvatski narod ulaže najveći napor u novom spašavanju BiH-a između seperatizma i unitarizma, usmjeravajući našu domovinu gdje joj je i mjesto, a to je Europska unija, zajednica zemalja po mjeri svakog čovjeka sa najvišim standardima demokracije na svijetu“, poručio je Zvonko Jurić.

U povodu značjane 30. obljetnice 115. brigade Zrinski, danas su dodijeljene zlatne značke Milenku Horvatiću, Anti Tomiću, Josipu Kneževiću, Branku Leskovaru, Šimanu Lovriću, Šimi Paviću, Miji Lučiću-Mići (posthumno), Boži Čajiću (posthumno) i Zdenku Tadiću.

Također, Koordinacija braniteljskih udruga je obiteljima poginulih branitelja dodijelila plakete kao trajni znak sjećanja i  poštovanja, jer su svoje živote položili za slobodu svoje obitelji, doma i domovine.

Veoma važno je naglasiti da je temeljem Odluke Koordinacije braniteljskih udruga odlučeno da se posebna zahvalnica uruči  Prvoj tuzlanskoj brigadi za iznimno dobru suradnju bratimljenih brigada u obrani domovine BiH. Pukovnik Zvonko Jurić zahvalnicu je uručio zapovjedniku Jusufu Šećerbegoviću. Također, zahvalnica za poseban odnos tijekom rata i suradnju dodijeljena je postrojbi Živiničke ose, za iznimno dobru suradnju tijekom rata s postrojbom Živiničkih sokolova, a zahvalnicu je uručio zapovjednik Živiničkih sokolova Zdenko Mišić.

Danas, tijekom obilježavanja i svečanosti bio je vidljiv ponos vojnika 115. brigade Zrinski. Njihov sjaj u očima govori o njihovoj skromnosti, požrtvovnosti, ljubavi prema domovini i ovom prostoru. Svaki dan u mislima nose svoju Brigadu. Što je najvažnije sve i jedan vojnik Brigade Zrinski danas stoji uspravno pred svakim izazovom u ovim teškim, a vrlo često i nepravednim vremenima. Bez ukaljanog obraza stoje uspravno kao čvrst primjer mira, nade i suživota.

Maja Nikolić