Naslovna HKD Napredak Posjetite Frančeskove dane u Brčkom

Posjetite Frančeskove dane u Brčkom

111

Proslava Frančeškova u Brčkom ima dugu tradiciju, a vezana je uz svetkovinu Svetog Franje Asiškog koja se slavi 4. listopada. Brčko je do 1861. pripadalo župi Svetog Franje Asiškog u Zoviku – pa je Frančeškovo označavalo patron župe. Na taj je dan u Brčkom bio veliki vašar na koji su dolazili mnogi ljudi iz okolnih sela.

Frančeškovi dani sastavni su dio godišnjeg programa brčanske podružnice Napretka koji se održavaju tijekom mjeseca listopada uz podršku Vlade Brčko distrikta.

Otvaranje Frančeskovih dana počinje večeras u 18, 00 sati izložbom fotografija Jose Živkovića Soje u Napretkovoj dvorani u Brčkom, a izložbu će zvanično otvoriti profesorica Katarina Marošević. Iako su Frančeskovi dani trebali biti otvoreni prošli tjedan izložbom akademskog slikara Ernesta Markote koju organiziraju HKD Napredak, Podružnica Brčko distrikt BiH i Umjetnička galerija Brčko, ova izložba će biti urpiličena u petak 22. listopada, u 18, 00 sati.

Drugi tjedan mjeseca listopada posvećen je ekologiji i sportu.

„Tjedan ekologije i sporta zamišljen je kao edukativno-rekreativni program, a predvodit će ga profesor Ivan Šarčević. Osim lutirgijskih sadržaja, podsjetit ćemo na veličinu i značaj misije Svetog Franje Asiškog, a to je očuvanje prirode kroz predavanje uz projekcije otkrića prirode kao Božjeg djela, a profesorica Biljana Vonsović govorit će nam o vodi kao prirodnom bogatstvu, koju nažalost zagađujemo, ali kojom smo veoma bogati. Već danas se u Brčkom događa uređenje javnih prosotra u gradu u čemu će sudjelovati članovi kulturnih društava“, kaže nam fra Mirko Jozić, predsjednik HKD Napredak Brčko.

Sutra će u Brčkom, u okviru Frančeskovih dana biti organiziran malonogometni turnir u Osnovnoj školi u Bijeloj, dok će u petak u Zoviku biti organiziran turnir u odbojci. U petak, 8.listopada planirano je predstavljanje monografije Planinarskog saveza Herceg Bosne „Kada čovjek postane planina.

Zanimljivo je da je treći tjedan Frančeskovih dana posvećen hortikulturi i voćarstvu.

„Tjedan hortikulture i voćarstva planiran je kao niz radionica u kojima sudjeluju učenice/učenici, nastavnice/nastavnici kao i drugi zainteresirani građani. Cilj radionica jest buđenje zanimanje za uređivanje dvorišta i vrtova kao i za uzgajanje izvornih vrta voća. Tjedan hortikulture i voćarstva vodi i moderira prof. Adalbert Vonsović“, kaže nam fra Mirko.

Tijekom ovog tjedna planiran je izlet članova Napretka, Preporoda i Prosvjete na Granaš, zatim će profesor Adalbert Vonsović održati brojne radionice o voćarstvu u podmajevičkom kraju, sadnji voća i ukrasnog bilja, kalemljenju i rezidbi voća. Također, u ovom tjednu planirana je još jedna radionica u Zoviku profesorice Biljane Vonsović o uređenju okućnica i vrtova.

Četvrdi tjedan posvećen je Marulićevoj Juditi.

„Tjedan Marulićeve Judite slavi petstotu obljetnicu objavljivanja Judite Marka Marulića. Jedini cjeloviti primjerak knjige tiskane 1521. čuva se danas u Samostanu Male braće u Dubrovniku. U okviru svojih mogućnosti i mi obilježavamo taj značajni događaj hrvatske književnosti i kulture. Dane Marulićeve Judite vode i moderiraju profesorica Katarina Marošević i profesorica Marija Buconjić“, ističe fra Mirko Jozić.

Tijekom ovog tjedna bit će upriličeni koncerti, književne večeri, izložba slika Ernesta Markote, a završit će u subotu 23. listopada s večeri plesa Vladimira Đurka i tamburaša.

Posljednji tjedan Frančeškovih dana 2021. Posvećeni su poeziji i glazbi.

„Predstavit ćemo dva pjesnika: Nikolu Šopa i Tina Ujevića, violinisticu Jasminu Šehanović i pijanisticu Dariju Jahić te ansamble: Zbor Emanuela Josića, Pjevački zbor Adoro,Zbor župne Srca Isusova. Dane poezije i glazbe vode i moderiraju profesorica Katarina Marošević i profesorica Marija Buconjić“, najavljuje fra Mirko Jozić.

Frančeškovi dani 2021. završavaju svečanim nastupom pjevačkog zbora Pontanima koji u 11, 00 sati pjeva svečanu u misu u župnoj crkvi u Zoviku, u 11, 00 sati, a navečer u Domu kulture u Brčkom priređuje svečani koncert u Domu kulture u 18, 00 sati u Brčkom.

M. Nikolić