Naslovna Društvo Polovina osiguranika u TK preuzela elektronske zdravstvene legitimacije

Polovina osiguranika u TK preuzela elektronske zdravstvene legitimacije

123

Do sada je na području Tuzlanskog kantona izdano više od 180 tisuća elektronskih zdravstvenih legitimacija, odnosno 50 posto osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona je preuzelo svoje elektronske legitimacije.

Cilj je da do kraja 2023. godine elektronske knjižice u potpunosti zamijene papirne. Kako se odvija proces zamjene zdravstvenih knjižica i ima li problema u njihovoj upotrebi saznajemo od Rijada Kurtalića, glasnogovrnika Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Procesom izdavanja elektronskih zdravstvenih legitimacija u Zavodu zdravstvenog osiguranja su zadovoljni. Ispoštovani su svi predviđeni rokovi, a odziv građana za podnošenje zahtjeva je na visokoj razini. Za četiri i pol mjeseca, isprintano je oko 194 tisuće elektronskih zdravstvenih legitimacija, a u obradi je oko 9 tisuća.

„Kada uzmemo taj podatak u odnosu na broj osiguranih osoba na području Tuzlanskog kantona, dođemo do podatka da je njih više od polovine preuzelo svoju elektronsku zdravstvenu legitimaciju. Sam proces se odvija jako dobro s obzirom da je rok za zamjenu papirne zdravstvene legitimacije kraj naredne godine.“, kaže Rijad Kurtalić, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Benefiti korištenja elektronskih zdravstvenih legitimacija su brojni i u Zavodu zdravstvenog osiguranja vjeruju da će do kraja naredne godine sva osigurana lica na području Tuzlanskog kantona izvršiti zamjenu.

„Sva osigurana lica koja posjeduju elektronsku zdravstvenu legitimaciju, a prijavljeni su kod poslodavca koji redovno uplaćuje doprinose, ona se automatski kroz matičnu evidenciju ovjerava na period do tri mjeseca. Ukoliko su platili premiju osiguranja, ista je u sistemu aktivirana i u svim zdravstvenim ustanovama je vidljivo da osigurano lice ima plaćene doprinose, premiju osiguranja i da je oslobođeno plaćanja participacije. Ono što je najvažnije jeste da osigurana lica, ukoliko je riječ o ovjeri zdravstvene legitimacije i aplikaciji premije osiguranja ne moraju više dolaziti u naše prostorije za ovjeru. Na taj način će se izbjegavati gužve i bespotrebni dolasci. One se automatski produžavaju.“, naglašava Kurtalić.

Elektronske zdravstvene legitimacije se mogu koristiti u svim zdravstvenim ustanovama. Za one koji do sada nisu predali zahtjev to mogu učiniti osobno u centralnom objektu Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i poslovnici na Sjenjaku. Cjelokupan proces od predavanja do preuzimanja elektronske zdravstvene legitimacije traje desetak dana.

Enisa Alibalić