Naslovna Istaknuto Otvorena izložba “Paviljon tuzlanskih umjetnika”: Predstavljena djela od prije 110 godina

Otvorena izložba “Paviljon tuzlanskih umjetnika”: Predstavljena djela od prije 110 godina

79

Četrdeset i tri umjetnička djela dvadeset i četiri autora predstavljena su danas tuzlanskoj publici u Ateljeu Ismeta Mujezinovića. Organizatori ove hvale vrijedne izložbe su Centar za kulturu Tuzla i Muzej istočne Bosne koji su iz svog umjetničkog fundusa izdvojili likovna djela umjetnika koji su rođeni u Tuzli i onih umjetnika koji su jedan dio života proveli u Tuzli. Na izložbi su predstavljene slike, skulpture, crteži i plakati.

Kako je istaknula Amra Ćebić, kustosica Međunarodne galerije portreta ova izložba predstavlja jedan vremeplov, jer su prikazana djela  čija povijest seže u 1912. godinu.

„Odabrali smo ona djela koja nemate priliku vidjeti na našim stalnim i svakodnevnim postavkama. Ovo su djela koja se čuvaju u depoima i koja čuvamo za sve naredne i buduće generacije. Autori ovih djela su itekako značajni za ovaj grad, s nekima od njih nismo se imali priliku upoznati kao što su Đorđe Mihajlović i Adela Behr. Nekim umjetnicima ćemo vječno biti zahvalni što su Tuzlu predstavljali cijelom svijetu, a također žao nam je što se s nekim od autora morali nedavno oprostiti, kao što su Nesim Tahirović, Srećko Galić i drugi. Drago nam je što su svi oni ostavili umjetnička djela koja su dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine i Tuzle. Drago nam je što i danas s nekim od autora dijelimo životni  prostor kao što su Zdravko Novak, Ismet Hrvanović Began Turbić i mnogi drugi. Sva ova djela nose poruku, pričaju priču i bude nam sjećanja i emocije “, rekla je tijekom otvaranja izložbe Amra Ćebić.

Ovom izložbom se odaje poštovanje i evociraju uspomene na umjetnike koji su svojim radom i angažmanom obogatili kulturni i umjetnički život, stvarali umjetničku klimu u Tuzli. Direktor Muzeja istočne Bosne Ljubiša Veljković rekao je za Hrvatski glasnik da će ova izložba, koja je umjetničko naslijeđe Tuzle,  itekako doprinijeti obogaćivanju kulturno-umjetničkog sadržaja u ovom gradu.

„Ova izložba će pokazati i našim građanima dva spojena umjetnička fundusa, Muzeja istočne Bosne i Međunarodne galerije portreta. Ova izložba prikazuje opus od stotinu godina stvaralaštva tuzlanskih umjetnika“, istaknuo je Veljković.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Tuzla na adekvatan način vrednuje i čuva naše kulturne vrijednosti, a posebno likovnu umjetnost. Često to ponavljamo da je prvi bosanskohercegovački akademski slikar Đorđe Mihajlović, da je prva žena slikarica Adela Behr, da imamo velikog srednoameričkog slikara Haima Pintu, latinoameričkog Kristiana Krekovića, da je najveći slikar dvadesetog stoljeća Ismet Mujezinović, imamo velikoga vajara Franju Ledera. Zatim imamo Memu Derviševića, Begana Turbića, Nezira Ćorbića, Nesima Tahirovića. Zaista imamo jedno veliko umjetničko bogatstvo i dobro je da se to naše kulturno blago izlaže. Neka svi vide kakve su umjetničke veličine živjele i radile u Tuzli“, rekao je za HG gradonačelnik Jasmin Imamović.

Najrecentnije djelo koje je predstavljeno je slika „Voodoo“, autora Begana Turbića koja je nastala 2015. godine. Izložba ostaje otvorena narednih trideset dana.

Maja Nikolić