Naslovna Istaknuto Otac Nikola Čeketić za Hrvatski glasnik: Čuvajmo Božićne vrijednosti tijekom cijele godine

Otac Nikola Čeketić za Hrvatski glasnik: Čuvajmo Božićne vrijednosti tijekom cijele godine

273

Danas je najradosniji krščanski blagdan Božić koji se slavi prema Julijanskom kalendaru, uz tradicionalnu čestitku istočne crkve “Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”.

Otac Nikola Čeketić, sveštenik Pravoslavne crkve u Tuzli kaže nam da bez obziora na sve krize kojima je današnji čovjek izložen, ljudi trebaju biti radosni.

„Mi u svemu trebamo naći razlog da se ispunjvamo mirom i radošću života. Zaista, Božić nije samo jedan dan. Mi Božićne vrijednosti trebamo čuvati u svojim srcima tijekom cijele godine, da nam to bude radost i da time zaslađujemo životne gorčine koje nas snalaze“, ističe otac Nikola i dodaje da smo danas svi izloženi novom načinu života.

„Izloženi smo konzumerizmu na koji se kao čovječanstvo ne možemo naviknuti. To stvara mnoge duhovne odnosno duševne probleme, a to je otuđivanje, zatvaranje u sebe. Ali mi imamo svoju Tvrđavu i riječ Božju koja nas krijepi više od 2000 godina, da se okrenemo jedni drugima“, kaže pravoslavni sveštenik Nikola Čeketić.

Na kraju je poručio da nam danas više nego ikada treba mira među ljudima.

„Božić donosi mir i treba prije svega da pronađemo mir unutar sebe, da se pomirimo sa svojim strastima. Ne smijemo gajiti zlobu ili nemir. Nego mir svaki dan svojim primjerom trebamo svjedočiti i širiti ga na druge“, poručio je otac Nikola Čeketić.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije posjetit će Tuzlu sutra, 8. siječnja  i služiti liturgiju. Srpska pravoslavna crkva i vjernici, trećeg dana Božića, 9. siječnja, molitveno se sjećaju svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana. Tim povodom biće služena i sveta liturgija u 9, 30 sati.

M. Nikolić