Naslovna Istaknuto Međunarodni dan babica/primalja: Najljepši posao na svijetu

Međunarodni dan babica/primalja: Najljepši posao na svijetu

174

Primalje 5. svibnja obilježavaju svoj dan promičući zaštitu prava žena i novorođenčadi te unaprjeđenje uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet.

Partnerskim odnosom sa ženama, njihovim obiteljima i provođenjem primaljske skrbi, primalje doprinose zdravlju žena i osnaženju zajednice. U sklopu skrbi koju primalje pružaju, žene imaju manje prijevremenih poroda, manje intervencija i lijekova u porodu. Primalje su uz trudnice i njihove obitelji od samog početka i svakoj primalji je cilj pružiti im u tim trenutcima najviše što mogu.

Međunarodni dan primalja uvijek je prilika za podsjećanje na važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje ugrađivale svoje znanje, iskustvo i vještine.

Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unaprjeđenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

Žene su, u mnogim kulturama kroz povijest, imale uloge njegovateljica i savjetnica, koristile su ljekovite biljke i sl. Stoljećima su imale i značajnu ulogu u obavljanju poroda, učeći jedna od druge te međusobno prenoseći vlastita iskustva i znanja. Ina May Gaskin, poznatija kao „majka izvornog primaljstva“, objavila je 1977. godine svoju prvu knjigu „Duhovno primaljstvo“, kojom je postavila temelje izravnog primaljstva s naglaskom na tendenciju smanjenja maternalnog mortaliteta i porođajnih komplikacija.

Danas je primaljstvo priznata medicinska struka koja se kontinuirano razvija te ima vrlo značajnu ulogu i u mnogim manjim lokalnim zajednicama diljem svijeta.