Naslovna Istaknuto Jagoda Iličić: Sigurna sam da će djeca uživati na Festivalu dječje umjetnosti...

Jagoda Iličić: Sigurna sam da će djeca uživati na Festivalu dječje umjetnosti s glumicama, književnicima, balerinama

262

Festival dječje umjetnosti koji se od danas organizira diljem Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 5. svibnja održava se u Tuzli. Organizatori tuzlanskog dijela festivala su Dječiji književni klub „Knjigolina i prijatelji“ u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla i MIOC – Međunarodnim interaktivnim otvorenim centrom. U razgovoru za Hrvatski glasnik, književnica Jagoda Iličić govorila je o važnosti samog festivala za svu djecu. Smatra da su knjiga, ali i umjetnost općenito važni za svako dijete, jer kroz umjetnost djeca odrastaju u ljude koji razmišljaju.

 

HG: Festival dječje umjetnosti je pred nama. Zašto je ovaj festival prevažan za svu djecu?

Jagoda: Festival nudi sadržaje koji djeci, obučeni u šarenilo i radost igre, nude aktivnosti u kojima se na jedan njima blizak način susreću s umjetnošću u svim njezinim pojavnim oblicima. Književnošću, kazalištem, slikarstvom… Umjetnost je neizostavni putokaz na putu odrastanja.

HG: Jagoda, svakodnevno ste s djecom. Oni su postali Vaš svijet. Što djeca danas najviše žele?

Jagoda: Djeca žele igru, žele društvo svojih vršnjaka i žele svijet u kome će vladati njihova pravila. U monogome su ta pravila mnogo plemenitija, razumnija i pravednija od onih koja važe u svijetu odraslih.

HG: Program festivala je itekako bogat i lijep, prepun kreativnih i edukativnih radionica. Što će dječica, odnosno djeca i svi koji se tako osjećaju moći naučiti tijekom radionica?

Jagoda: U Tuzli ove godine nudimo dio čarolije. Festival raste. Svoj osmi rođendan proslavit će i u drugim gradovima naše zemlje, ne samo u Sarajevu. U Tuzli će, ove godine, djeci biti ponuđen samo jedan dan, ali već s radošću mogu najaviti da iduće godine program širimo na svih pet festivalskih dana. Družit ćemo se s glumicama Sanelom Babić i Eminom Goletić, igrat ćemo se na književnim radionicama, praviti kućice za ptice, uživati u plesu tuzlanskih balerina, slušati bajke…

HG: Koliko je važno danas djecu vratiti knjizi, čitanju, stalnom učenju?

Jagoda: Knjiga je nezamjenjiv prijatelj, učitelj i utočište. Djeca koja čitaju rastu u ljude koji razmišljaju.

HG: Kako se Vi, kao učiteljica i književnica danas osjećate među djecom, koja su sve bliža virtualnom svijetu?

Jagoda: Književnost je veoma lako predstaviti i u virtualnom svijetu. U pitanju je forma. Ne treba bježati od izazova koje donosi novo vrijeme. Mi odrasli isto trebamo učiti, prihvatiti nove tehnologije, ići u korak s onim što žive naša djeca. Djeca će rado pročitati i priču u digitalnoj formi, zašto im to ne omogućiti i neke knjige učiniti dostupnijim i na ovakav način. Moram istaknuti da djeca uvijek prepoznaju dobru priču, dobru knjiga ma u kojoj formi im je ponudili. Loše tekstove kazne izostankom pažnje. Radost je napisati nešto što slušaju pomno i sa zanimanjem. Uvijek sam sretna kada neka od mojih priča prođe takav test.

HG: Vratimo se na Festival dječje umjetnosti. Koliku moć ima umjetnost?

Jagoda: Umjetnost govori jedinstvenim jezikom. Djeca imaju prirodan osjećaj za ono što je dobro, oni su najiskreniji i najrigorozniji kritičari. Trudimo se ponuditi im najbolje jer samo takve sadržaje i zaslužuju.

HG: Imate li Vi primjer djece koje biste voljeli istaknuli, da su djeca stvarno zaljubljena u umjetnost?

Jagoda: Radost je prepoznati mlade pjesnike, glazbenike, slikare… Ima ih mnogo i plašim se da bih spominjanjem samo nekih imena povrijedila one koje bih nenamjerno izostavila.

HG: Vaša poruka, koliko je važno da djeca, roditelji pa i same škole posjete Festival dječje umjetnosti?

Jagoda: Važno je djecu navikavati na odlaske u kazalište, knjižnice, koncerte… Kada govorimo u Festivalu dječje umjetnosti, sigurna sam da će uživati u druženju s glumicama, književnicima, balerinama.

Maja Nikolić