Naslovna Istaknuto Izložba „Osjeti Muzej“ : Jednake mogućnosti za svakog čovjeka

Izložba „Osjeti Muzej“ : Jednake mogućnosti za svakog čovjeka

124

Danas je drugi četvrtak u listopadu kada se obilježava svjetski dan vida. Tim povodom je otvorena izložba „Osjeti Muzej“ u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli. Ova izložba podsjeća na činjenicu da osobe s invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka imaju veoma ograničene mogućnosti za ravnopravno sudjelovanje, kako u društvenim tako posebno i u kulturnim zbivanjima.

Izložba „Osjeti muzej“, jedinstvena je, jer po prvi put slabovidne osobe mogu doći na kulturni odgađaj prilagođen i shvatljiv njima.

„Većina muzeja nije dostupna slijepim osobama, zadovoljstvo mi je što mogu kroz suradnju s našim Muzejom Istočne Bosne doživjeti vajarske eksponate. Prilikom pripreme izložbe, dosta sam naučila o tuzlanskom varaju Dragiši Trifkoviću, drago mi je da mogu dodirom doživjeti eksponate. To je za mene, kao slijepu osobu od rođenja, jedini način da steknem predstavu kako eksponat izgleda“, rekla je danas Tifa Tučić tijekom otvorenja ove značajne izložbe.

Izložba je bogata reljefnim i skulpturnim eksponatima, s krupnim tiskom, tiskom na Brajevom pismu, a postavljen je i audio čitač. Voditelji Muzeja Istočne Bosne u TuzlI ovu izložbu vide kao novi strateški plan inkluzije. Želja im je, kaže nam direktor Ljubiša Veljković, uključiti manjine u sve društvene i kulturne aktvinosti.

„Nadam se da će ovo biti praksa koja će biti standardna svake godine, a dugoročni nam je cilj da Muzej osposobimo, da svaki put mogu kad dođu slabovidne osobe, imaju pristup eksponatima, da im je uvijek dostupno ono što je i svima nama“, ističe direktor Veljković.

Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu.

„Mi smo imali izložbu etnološkog karaktera, sada smo se odlučili za vajarsku izložbu djela koja se vrlo lijepo mogu osjetiti na taktilan način i koja mogu slijepim i slabovidnim osobama približiti umjetnost. Kroz sve ove eksponate posjetitelji mogu saznati dosta o tuzlanskim umjetnicima, o nekim povijesnim ličnostima, o pjesnicima, o neki povijesnim događajima.

Izložba „Osjeti Muzej“ ostaje otvorena tijekom mjeseca listopada. Izložba u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli govori o važnosti pružanja jednakih mogućnosti svakom čovjeku.

M. Nikolić