Naslovna Istaknuto Ivana Milosavljević: Najavljujemo bogat reprertoar XIX. TKT Festa, Dane akademskog teatra

Ivana Milosavljević: Najavljujemo bogat reprertoar XIX. TKT Festa, Dane akademskog teatra

91

Devatnaesti po redu TKT fest,  Dani akademskog teatra, simboličnog naziva “KO VIDi 19?” započinje u ponedjeljak 29. studenoga, najavila je direktorica festivala Ivana Milosavljević.

Tijekom ovog prepoznatljivog regionalnog festivala bit će prikazano sedam predstava različitih žanrova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Ovo je jedinstvena međunarodna teatarska manifestacija od značaja za BiH, a koja okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente Akademija, kako iz BiH, tako i iz ostalih zemalja regije, a i šireg europskog prostora. Festival će biti otvoren promocijom drame ”Gospođica Julija”, a bit će upriličena pozorišno-dokumentarna izložba ”Sve Julije Augusta Strindberga” autora Srđana Vukadinovića nakon čega će uslijediti i svečano otvaranje festivala.

Direktorica Ivana Milosavljević naglasila je da se Festival održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i da je teatar osigurao sve potrebne mjere kako bi publika mogla uživati u jedinstvenom pozorišnom programu, da su na festivalu odabrane predstave koje se svojom tematikom i kvalitetom nalaze među najboljima u regiji.

“Teatar kabare Tuzla predstavlja jedini teatar u kantonu koji ima nezavisnu profesionalnu scenu, ne nalazi se na budžetu i ovisi isključivo od odabira Projekata i publike koja je radi pandemije sve manje prisutna u pozorišnim dvoranama”, kaže Milosavljević.

Umjetnički direktor festivala Damir Altumbabić detaljnije je predstavio sadržaj XIX. Festivala koji ove godine čine trenutno najaktualnije predstave s ovih prostora.

“Važnost ovog Festivala se ogleda u njegovom kontinuitetu, estetskoj formi, ali i razmjeni najkvalitetnijih predstava zemalja regije”, ističerekao je Altumbabić.

Uprava i članovi teatra ističu zahvalnost pokroviteljima, ali i Vladi Keroševiću koji je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem utkao put kojim se Teatar kabare Tuzla kretao.

Kao i svake godine,  publika ima priliku glasovati i odabrati najbolju predstavu na Festivalu, a publika će također moći uživati u audio i video kronikama u izradi Zorana Pavljaševića. Jedan od noviteta ove godine jest i da će, nakon svake predstave, biti upriličena dodjela nagrada za najistaknutiju ulogu izvedene predstave.

Ovogodišnji festival počinje 29. studenoga. 2021. godine u partnerstvu sa Veleposlanstvom Švedske u Bosni i Hercegovini promocijom drame Gospođica Julija s početkom u 17 sati, nakon čega će uslijediti Svečano otvaranje Festivala pozorišno dokumentarnom izložbom i predstavm Gospođica Julija Augusta Strindberga nastalau koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, u režiji Aide Bukvić.

Teatru kabare Tuzla je piripala čast ugostiti veleposlanicu Švedske u BiH gđu Johanna Stromquist.

Ulaznice se mogu rezervirati pozivom na broj 035 264 733, putem kojeg se može dobiti više informacija o cijeni ulaznica i raspoloživosti slobodnih mjesta, ali i u inboxu facebook stranice Teatra kabare Tuzla.

M. N.