Naslovna Istaknuto Gibraltar na Dunavu: 329 godina postojanja Petrovaradinske tvrđave

Gibraltar na Dunavu: 329 godina postojanja Petrovaradinske tvrđave

144

Petrovaradinska tvrđava bila je značajno vojno utvrđenje austrijskih vladara, koji su u njoj skrivali svoje dragocjenosti za vrijeme Napoleonovih osvajanja. Danas je to umjetnički centar, ambijent u kojem se održava Exit festival i zgrada čije tajanstveno podzemlje ne prestaje zaintrigirati svjetske istraživače.

Kad su tadašnji europski velikaši gradili Petrovaradinsku tvrđavu, nisu ni slutili da će 300 godina kasnije to biti mjesto okupljanja ljudi iz cijeloga svijeta, ali ne vojnika, već ljubitelja zabave i dobre glazbe. Njihovo snažno vojno utvrđenje pretvorilo se u veselu glazbenu tvrđavu Exit, jedan od najvećih europskih glazbenih festivala, ali i u najveću umjetničku koloniju u Europi.

Moćni bastion na desnoj obali Dunava, druga po veličini tvrđava u Europi, promijenio je mnoge gospodare. Današnji oblik, nakon 180 godina tijekom kojih je bio u rukama Turaka, dao mu je car Svetog Rimskog Carstva, Leopold I. iz austrijske dinastije Habsburg, te stoga odiše elegantnim stilom Austrije iz 18. stoljeća. 1703. započeo je njegovu obnovu koja je trajala punih 77 godina.

Legenda kaže da se naziv Petrovaradinske tvrđave sastoji od tri riječi koje zajedno znače “grad na stijeni snažan poput vjere”, a zbog strateškog položaja i važnosti za Habsburšku Monarhiju nazvali su ga “Gibraltar na Dunavu” “. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg grada, koji se u svoj svojoj veličini uzdižu iznad Dunava i predstavljaju simbol Novog Sada.

Najimpresivniji dio Petrovaradinske tvrđave je Sahat -kula koja se nalazi na Ludwigovom bastionu, na koju su kazaljke neobično postavljene: mala kazaljka prikazuje minute, a velika sate. Ovaj neobičan sat napravljen je tako da ljudi, a prije svega lađari, mogu s velike udaljenosti vidjeti koliko je sati.

Poseban šarm Petrovaradinskoj tvrđavi daje njezino tajanstveno četverokatno podzemlje izgrađeno 70-ih godina 18. stoljeća, dugo čak 16 km. Namijenjen je za smještaj vojnika i oružja i imao je 12 000 rupa, a planirano je i postavljanje minskih polja za zaštitu od neprijatelja. Danas mnogi istraživači proučavaju ovaj labirint kako bi rasvijetlili legende i tajne petrovaradinskog podzemlja.

Priče o skrivenom blagu Habsburgovaca, o čudovištu s Petrovaradinske tvrđave, enigmi malteškog križa na zidu “slijepog” hodnika i nagađanja o postojanju tunela ispod Dunava stalne su teme istraživanja i pisanja . Ekipa emisije “Ghost Hunters International” (Ghostbusters) američkog kanala SyFy, kao i Pilgrim Films & Television, snimala je dokumentarne filmove o ovom tajanstvenom podzemlju.

S Petrovaradinske tvrđave možete promatrati zvijezde, u Planetariju možete slušati predavanja o astronomiji, vidjeti postavke Muzeja grada Novog Sada (“Petrovaradinska tvrđava u prošlosti” i “Novi Sad od 18. do 20. stoljeća”). Stoljeća “) u zgradi Topovnjača, posjetite ateljee smještene u podrumu Duge vojarne, razgovarajte s umjetnicima ove jedinstvene i najveće likovne kolonije te vrste u Europi, posjetite konjički klub..

HG