Naslovna Društvo Epidemiolog dr. Blaško Topalović: Nagli porast broja novozaraženih u Tuzlanskom kantonu

Epidemiolog dr. Blaško Topalović: Nagli porast broja novozaraženih u Tuzlanskom kantonu

165

Posljednja tri tjedna epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona znatno je drugačija u odnosu na duži period prije toga. Naglo je porastao broj novozaraženih osoba koronavirusom, a smanjen je broj hospitaliziranih. Povećan je i broj smrtnih ishoda. Sve ovo uzrokovali su novi i drugačiji sojevi virusa. Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, dr. Blaško Topalović pojašnjava o čemu se ovdje zapravo radi.

„Generalno možemo reći da se situacija pogoršava što je, nama koji to pratimo sasvim logično s obzirom na period koji je iza nas, a to je period blagdana i novogodišnjih druženja. Shodno tome, i u narednom periodu možemo očekivati povećan broj pozitivnih slučajeva“, kaže Topalović.

Omikron varijanta koronavirusa se znatno brže širi u odnosu na prethodne sojeve. No, uprkos stavovima da je riječ o varijanti koja izaziva blaže kliničke slike, epidemiolozi i dalje pozivaju na pridržavanje preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, kao i vakcinaciju.

„Imajući u vidu nisku pokrivenost vakcinacijom građana starijih od 18 godina prvom dozom koja na području Tuzlanskog kantona iznosi nešto malo više od 34 posto, potom vakcinacija drugom dozom koja je nešto malo više od 32 posto, možemo reći da jedna trećina odraslog stanovništva iznad 18 godina je ostala nevakcinirana niti jednom dozom što nam, zapravo, treba biti signal da se uputi građanima poruka da, bez obzira na to koja je sada varijanta virusa i koja će biti dominantna, neophodno je koristiti se vakcinacijom, jer je to jedina i specifična mjera zaštite da bismo spriječili pojavu povećanja broja težih kliničkih slika koje možemo očekivati kod nevakciniranih“, naglašava epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, dr. Blaško Topalović.

U posljednjih sedam dana na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je 26 smrtnih ishoda uzrokovanih koronavirusom. Dominantan je delta soj, mada blaže kliničke slike pacijenata i manji broj hospitaliziranih ukazuju na prisustvo i omikron varijante. Na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla zbrinut je 71 pacijent što je gotovo 40 posto manje u odnosu na raniji period. Od srijede se bilježi skok na 44 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Na području Tuzle trenutačno je na Covid 19 pozitivno 298 osoba, a kada je u pitanju cijepljenje tijekom proteklog tjedna prvom je dozom cijepljena samo 121 osoba.

E.A.