Naslovna Istaknuto Ena Ovčina, predana umjetnica klavira i čuvarica ljepote glazbe

Ena Ovčina, predana umjetnica klavira i čuvarica ljepote glazbe

Ena Ovčina je mlada bosanskohercegovačka pijanistica i profesorica klavira. Iako rođena Sarajka, cijeli svoj glazbeni put vezana je za Tuzlu. Još od svojih početaka kada je upoznala i zavoljela klavir i prvih nastupa u klasi profesorice Lidije Kuzmić, pa sve do danas, kada je i sama glazbena pedagoginja, Ena je ostala neraskidivo povezana uz glazbu i uvijek spremna za nove izazove.

„Ja bih rekla da je klavir mene odabrao, a ne ja klavir. Već sa šest godina sam osjetila neku posebnu energiju koja me povezivala s tim instrumentom. Za tu ljubav su svakako zaslužni moja prva profesorica Lidija Kuzmić, profesorica Zrinka Andrejaš i najviše naravno,  moji roditelji. Mene ta dječija zaigranost kada je klavir, ali i generalno glazba u pitanju, vuče do dana današnjeg, samo je mijenjala oblike kako sam i ja odrastala. Ali generalno, ta prva ljubav koja je nevina i čista, misilm da se zadržala do danas.“

Po završetku osnovne i srednje Muzičke škole u Tuzli, Ena Ovčina započela je studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na jednoj od najprestižnijih akademija u regiji, Ena je bila jedna od najuspješnijih studentica u klasi profesora Đorđa Stanetija, višestruko je nagrađivana domaćim i međunarodnim priznanjima. Iako je bilo mnogo prilika za ostanak u Zagrebu ili dalje glazbeno putovanje kroz svijet, Ena je odlučila da svoj umjetnički doprinos daje Tuzli, gradu u kojem je sve i počelo.

„Mene je nekako srce vuklo u Tuzlu. Smatrala sam da sam od Zagreba dobila ono što sam trebala da dobijem. Moji zagrebački dani su bili vezani za moju akademiju, prijatelje, profesore. To je razdoblje nekako bilo završeno i   kad sam gledala da trebam početi novu stranicu života, sve me vuklo da se vratim u Tuzlu i da samo nastavim, obogaćena jednim velikim iskustvom i da u Tuzli nastavim dalje. ”

A u Tuzli je jedna od najaktivnijih mladih umjetnica. Vrlo često nastupa kao solistica, članica različitih kamernih ansambala, umjetnička je suradnica Ansambla „Iskre“. Uz sve to Ena Ovčina je vrlo uspješna klavirska pedagoginja, čiji učenici već godinama bilježe uspjehe na domaćem i međunarodnom planu.

„Pedagogija je generalno vrlo izazovan posao, a posebno glazbena pedagogija, jer se radi o individualnoj nastavi. Kroz generacije koje su prošle i čijem odrastanju svjedočim, uviđam da zaista ta glazbena naobrazba ima jako veliku ulogu u daljem razvoju tih mladih ljudi. Divno je što imam priliku da svoje vrijeme provodim sa mojim učenicima, da ostvarujemo neku komunikaciju i da mogu da učestvujem, bar jednim malim dijelom, u formiranju njihovih ličnosti. To je za mene velika odgovornost, ali i velika čast.“

Ena Ovčina ističe da svatko od nas jeste predodređen za neki posao. Za sebe kaže da se osjećala posebno od prvog trenuitka kada se odlučila upisati studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kaže da je to jednostavno bilo ono čime se željela baviti u životu i rasti kao osoba. Njen umjetnički doprinos sredini u kojoj živi i radi svakodnevno se osjeti, jer je jedan neumorni pregalac u kulturi, a s druge strane radi to vrlo skromo i nenametljivo.

Odgajajući generacije mladih glazbenika usađuje im i ljubav prema umjetnosti, ali i, kako sama kaže, raste zajedno s njima. Sa iskrenim osmijehom kao zaštitnim znakom i klavirom kao životnim opredjeljenjem gradi svoj umjetnički put, svakodnevno otkivajući nove ljepote glazbe i osvajajući gromoglasne aplauze publike, kao najveću nagradu koju umjetnik može dobiti.

B. P. /Naslovna fotografija: IDA DUGALIĆ