Naslovna Društvo Dragan Čović posjetio Županijski odbor HDZ BiH Soli, komentirao političku situaciju u...

Dragan Čović posjetio Županijski odbor HDZ BiH Soli, komentirao političku situaciju u BiH

171

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović u srijedu  je u Tuzli održao radni sastanak s Županijskim odborom HDZ-a BiH Soli.

Danijel Nikolić predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli prezentirao je stranačke aktivnosti a u raspravu su se uključili i predsjednici Općinskih i Gradskih organizacija te je razgovarano o procesu priprema za izlazak na predstojeće izbore i funkcioniranja HDZ BiH u Tuzlanskoj županiji.

Predsjednici organizacija HDZ BiH izvijestili su predsjednika Čovića o aktualnim političkim i društvenim događanjima istaknuvši da postoji značajan potencijal za još jači razvoj gospodarstva i podizanja životnog standarda u najmnogoljudnijoj županiji.

Na sastanku je istaknuto kako su dužnosnici HDZ BiH, kroz Vladu FBiH i Vijeće ministara predlagali i podržali projekte i izdvajanje sredstava za Tuzlanski kanton inzistirajući na razvojnim procesima. Zbog toga je važan jedinstven stav političkih aktera od razine općina i gradova, kantona, federacije, države na ubrzanom rješavanje projekata u oblasti putne deblokade Tuzlanskog kantona, jačanja gospodarstva i industrije, zdravstva, zaštite okoliša i drugih oblasti.

Također, tokom sastanka istaknuta je podrška političkim procesima koje vodi Hrvatski narodni sabor BiH na osiguranju legitimiteta kroz izmjene Izbornog zakona i dosljednu primjenu Ustava. Kako se vrlo brzo odustane od Ustava dokaz je i imenovanje neustavne Vlade TŽ koja je bila formirana nakon izbora 2018. godine bez predstavnika hrvatskog naroda, istaknuli su dužnosnici HDZ-a BiH u Tuzli. Nažalost takav politički narativ i odnos proteže se kroz sve strukture u gradskim i kantonalnim upravama, javnim preduzećima i drugim tijelima vlasti i na takve loše pokazatelje Županijski odbor Soli je više puta upozoravao. Takvi odnosi i politički potezi na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine nisu dobri i zbog toga je itekako potrebno jače zajedništvo i iskreniji odnos ključnih političkih aktera kako bi BiH nastavila svoj europski put kao jedan od ključnih faktora stabilnosti i ostanka u našoj domovini, istaknuto je na održanom sastanku.

Čović je nakon sastanka  izjavio da se ne plaši ničijih sankcija i da je to za njega davno prošlo vrijeme. Istaknuo je da se djelovanje ministara iz HDZ-a na  sjednici Vijeća ministara BiH ne može nazivati blokadom, jer je riječ o djelovanju državne institucije koja u punom sastavu govori šta misli.

˝Ako je nešto demokratski danas u svijetu onda je to doći u institucije i reći šta mislite i osjećate prema nekom prijedlogu˝, rekao je Čović i dodao:

˝Onima izvana koji podržavaju jučerašnji pristup poručio bih da nas ne uče demokratiji na takav način jer smo dovoljno srušili državu slušajući njihovu demokratičnost, a ja želim da ova država opstane i bude evropska˝.

Ocijenio je da se vidjelo da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju Bosne i Hercegovine, jer su njihovi  potezi najbolji put za to.Čović smatra da je neobično da se oni koji se bune zbog jučerašnjih događaja nisu bunili što 18 mjeseci nema budžeta institucija BiH. Po njemu je najbolje rješenje odmah usvojiti budžet institucija BiH kako ovo ne bi uopšte bila tema