Naslovna Društvo Danas započinje izborna kampanja, za mjesec dana Opći izbori

Danas započinje izborna kampanja, za mjesec dana Opći izbori

156

Pravo glasa u BiH, prema izvještaju Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine ima 3 milijuna 368. 666 birača. Njih  69. 966 registrirano je za glasovanje izvan zemlje. Koalcija Pod lupom je upozorila da su već sada uočene brojne izborne nepravilnosti te da je izborna kampanja odavno započela.

Anketirani građani iznenađeni ovolikim brojem birača, smatraju da će izaći na izbore svi koji žive u BiH i izvan nje.

„Ja mislim da nas nema više od dva milijuna, ali su nas političari rastjerali i pozdravljam  svakog mladog čovjeka što odlazi u civilizovanu zemlju. Tamo te niko neće oštetiti. Sve je zakonom regulirano“, kaže Alen.

„Iznenađujuće da nas ima toliko, kakva je država“, smatra Radojka.

„Nema nas više od dva miliona. Omladina je otišla sva. Možemo se samo tješiti, da bogdom ima i pet miliona, ali iz Bosne svi odlaze. Politika je takva koja nam je otjerala sve, tjera i danas dan“, rekao je u anketi za HG Vehid.

Do općih izbora ostalo je točno mjesec dana. Koalcija Pod lupom zabilježila je u samo proteklih mjesec dana više od 370 kršenja izbornih pravila. Radi se o preuranjenoj izbornoj kampanji te  plaćenim kampanjama na društvenim mrežama koja je zakonom zabranjena. Također, ono što su izvijestili u Koalciji „Pod lupom“ je 185 slučajeva zlouporabe javnih resursa, ubrzana realizacija infrastrukturnih  projekata, presijecanje vrpci, dodjeljivanja različitih vidova pomoći.

„Centralna izborna komisija u zadnja dva ciklusa izriče sankcije za ova plaćena oglašavanja na društvenim mrežama. Međutim, stiče se dojam da te novčane kazne za pojedine političke subjekte nisu odvraćajućeg karaktera, s obzirom da iste ponavlju. Trebalo bi utvrditi jesu li te kazne odvraćajućeg ili podstićućeg karaktera, s obzirom koliku dobit politički subjekti mogu imati ranim reklamiranjem“, rekla je Jelena Tanasković Mićanović iz Koalcije „Pod lupom“.

„Pod lupom“ su uočili da su općinske i gradske izborne komisije suočene s nedostatkom osoba u biračkim odborima.

„S obzirom da je to važan segment izbornog procesa i tek treba da uslijede obuka i organizacija pred drugi oktobar, ostaje da se vidi hoće li općinske ili gradske izborne komisije prevazići taj izazov. Ono što nama u Koalciji preostaje jeste da nakon izbora se mora pristupiti redefiniranju  načina i imenovanja biračkih odbora“, istaknula je Tanasković Mićanović.

Zanimljiv je podataka kojeg su objavili iz nevladinog sektora koji prate ponašanja političkih stranaka da su političke stranke koje imaju svoje predstavnike u Vijeću ministara na Općim izborima 2018. dale su 189 obećanja, a ispunjeno ih je samo šest.  O izbornim kampanjama mnogo će se govoriti.  Poštuje li se izborni zakon i izborno tijelo?! Očito da ne.  I to od  onih za koje se očekuje da već sutra poštuju zakone ove zemlje.

Maja Nikolić