Naslovna Reportaža Anida Šehić, dobitnica Dekanove nagrade na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Anida Šehić, dobitnica Dekanove nagrade na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

134

Anida Šehić dobila je nagradu dekana za najbolji ostvareni uspjeh za akademsku 2019/20. godinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Anida Šehić rođena je 14. aprila 1996. godine. Završila je Gimnaziju u Banovićima, a zatim upisala Medicinski fakultet u Tuzli. Trenutno je studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, a vrlo brzo će položiti Hipokratovu zakletvu i dobiti titulu doktora medicine.

Ovaj fakultet, svima poznat kao jedan od najtežih, Anida završava u roku, bez da je obnovila studijsku godinu. I to nije sve. Medicinski fakultet u Tuzli završava sa vrlo visokim prosjekom, koji trenutno iznosi 9,31.

„Osjećam se zaista počašćeno, i shvačam ovu nagradu kao još jedan vid motivacije za ostvarenje nekih drugih, svojih ciljeva. A nekad u budućnosti će biti fina uspomena na studentske dane“, rekla je Anida za Studomat.ba

Ljubav prema medicini u Anidi se rodila još u osnovnoj školi.

„Željela sam biti zajednici od koristi, pomagati ljudima, učiti i širiti svoja znanja, tako da sam mogućnost za ostvarenje svojih želja našla baš u ovom polju. Medicina je zaista predivna nauka. Ja sam uvijek bila fascinirana mozgom kao organom, a s druge strane sam željela raditi u domenu hirurgije pa sam se pronašla u spoju tog dvoga, dakle u neurohirugiji. Velika mi je i želja i ljubav, ali na kojoj stanici će me život zaustaviti, to ne znam. Ipak, u medicini posao bira tebe, a ne obrnuto“, istaknula je ova buduća liječnica.

Anida Šehić je i članica organizacije InciSioN-a, koja se bavi tematikom globalne hirurgije. Iz široke palete aktivnosti izdvaja webinare, serijal akutnih stanja iz različitih oblasti kirurgije. I sama se  nedavno našla u ulozi moderatorice zajedno s još jednim kolegom te su govorilii sa vrsnim neurokiruzima od kojih je jedan među 10 najboljih u svijetu.

Njena poruka je da se od snova i ciljeva nikada ne treba odustati, a njoj je na tom putu najveća podrška bila njena mama.

„Svaki  početak je težak. Često naiđemo na prepreke, doživimo pad, te u tim trenucima trebamo imati snagu da ustanemo i nastavimo gdje smo stali, jer na kraju tog puta bit’ ćemo sebi zahvalni što tad nismo odustali“, poručila je Anida Šehić.