Naslovna Istaknuto Istaknuti fotograf Faruk Ibrahimović dobitnik Zlatne značke Poljske za fotografiju „Raspadanje“.

Istaknuti fotograf Faruk Ibrahimović dobitnik Zlatne značke Poljske za fotografiju „Raspadanje“.

438

Faruk Ibrahimović, istaknuti fotograf iz Tuzle proputovao je sa svojim fotoaparatom gotovo cijeli svijet i napravio neke od najboljih fotografija za koje su nagrade stizale sa svih kontinenata. Prije dva dana mu je stigla još jedna nagrada i to Zlatna značka iz Poljske za fotografiju „Raspadanje“.

Faruk Ibrahimović  je jedan od najnagrađivanijih fotografa naših prostora.

“Naravno da mi ovakvo jedno priznanje mnogo znači i naravno da sam veoma sretan”, kaže Ibrahimović.

Faruk Ibrahimović izlagao je na gotovo svim kontinentima, njegove fotografije nose i povijesnu i umjetničku dimenziju.

“Mnogo nagrada sam dobio i dobijao u cijelome svijetu. Posebno mi je draga nagrada iz Španjolske, jer je izme 7 300 fotografija izabrana upravo moja”, dodaje Faruk Ibrahimović.

Ovaj istaknuti umjetnik  58 godina se bavi fotografijom. Danas priprema jednu vrijednu knjigu na  550 stranica bez koje će teško biti pisati povijest fotografije ovih prostora. Ova knjiga govori o počecima fotografije u Tuzli, fotografskim radnjama, fotografima, kako profesionalnim tako i amaterskim, novinarskim, reporterskim. Enciklopedija je to koja sadrži brojne fotografije nastale u posljednjih 140 godina. Ibrahimović je na nastajanju ovako vrijednog djela pomno i pažljivo radio gotovo 20 godina.

Mislim da je ovo omaž onima koji su radili u Tuzli. Mislim da će to biti jedna vrlo zanimljiva knjiga, jer zanimljivo je znati da dolaskom Austrougarske, u Tuzlu su došli i fotografi”, kaže nam ovaj istaknuti umjetnik.

Faruk Ibrahimović dugi niz godina je svoje fotografske vještine, osjećaj za fotografiju prenosio na mlade ljude. Fotografija je kaže umjetnost, a njemu uljepšava i produžava život.

“Morate imati dobar fotoaparat ako hoćete da napravite dobru fotografiju. Vi mižete mobitelom napraviti sliku, ali mobitelom nikako ne možete zabilježiti detalje. treba se posvetiti i naučiti, a što je najbitnije osjetiti svjetlost. Opet kažem fotografija je crtanje i pisanje svjetlom”, poručio je Ibrahimović.

A mnogo je svojim svjetlom Faruk Ibrahimović iscrtao fotografija, vrijednih svakog divljenja i pažnje.  Bit će još fotografija, i boljih, kaže nam dok nas ispraća iz svoga doma.

Maja Nikolić