Naslovna Društvo 115. brigada HVO Zrinski proslavlja 29 obljetnicu osnutka

115. brigada HVO Zrinski proslavlja 29 obljetnicu osnutka

104

115. brigada HVO Zrinski danas proslavlja 29 obljetnicu od osnutka. Povijesni su ovo dani, jer je ratni put njenih bojovnika bio častan, slavan i impresivan. Njihovo junaštvo ostat će putokaz kako se i s koliko ljubavi branila domovina.

115. brigada Zrinski bila jedina dragovoljačka brigada te prva ustrojena postrojba koja je ustala u obranu svih građana kojima je Bosna i Hercegovina bila jedina domovina. Tijekom svog ratnog puta, 115. brigada HVO Zrinski je u sudejstvu s brigadama Armije BiH, na širem području Tuzlanske regije, na Posavskoj bojišnici, na Ozrenu, Majevici, Konjuhu, na Javorniku držala svoje stalne položaje. U tom razdoblju bilo je nebrojeno bitaka i situacija u kojima se trebalo spašavati ili povući. Međutim ova brigada nikada niti jednog trenutka nije ustuknula.

Brojni su događaji koji su prethodili osnivanju 115. HVO brigade Zrinski, a ističu uvijek posebnu podršku Živiničkih sokolova i Pro Patrie koje su bile među prvim formiranim postrojbama na ovim prostorima. Naime, dok su drugi govorili da do rata neće doći, upravo su ove dvije bojne stale u obranu od crnih oblaka koji su se nadvijali nad Bosnom i Hercegovinom. Tako su uz 115. brigadu Zrinski i Živinički sokolovi i Pro Patria spremno dočekali obranu BiH.

Tijekom domovinskog rata 48 pripadnika brigade položilo je život na oltar domovine, 64 su pripadnika teško i 137 lakše ranjeno.

115. brigada HVO Zrinski oduvijek je pokazivala da je suživot u Bosni i Hercegovini moguć, a danas su poruke njenih bojovnika usmjerene k miru i izgradnji budućnosti istovremeno i svjesni povijesti koja je učiteljica života, da se stradanja i razaranja više ne bi ponavljala.

Odvažnost i zajedništvo unutar 115. HVO brigade Zrinski ostvarili su nezamislivo, jer je njihov ratni put bio častan vojni put, a to zajedništvo ostaje i pokazatelj u izgradnji europske budućnosti Bosne i Hercegovine.
Ponosni pripadnici 115. brigade HVO Zrinski bili su spremni stati na branik domovine i žrtvovati svoje živote za slobodnu BiH.

HG