Naslovna Istaknuto Započeli Književni susreti Cum Grano Salis

Započeli Književni susreti Cum Grano Salis

93

Izložbom o jednom od najznačajnijih književnika Ziji Dizdareviću, započeli su Međunarodni književni susreti Cum grano Salis na kojima će biti dodijeljena najznačajnija književna nagrada na južnoslavenskom prsotoru „Meša Selimović“. Bogat kulturni i književni program naredna će tri dana krasiti Tuzlu.

Književni susreti Cum grano salis, slažu se mnogi veliki umjetnici prevažni su za kulturu svakog čovjeka i opstanak knjige.

„Ja jako cijenim odluku Grada Tuzla da se za prostor više država dodjeljuje nagrada „Meša Selimović“. To je jako važno, zato što je Meša Selimović promijenio naš jezik. On je obilježio područje našeg  jezika i nagrada se dodjeljuje za naš jezik i to je ono što je dobro, kako god se teritorijalno izjašnjavali. Jezik je nešto drugo, jezik možete nazivati kako hoćete, ali vi kada jednom pročitate roman „Derviš i smrt“,  više na tom jeziku nećete isto razmišljati. To je ono što je u Tuzli normalno, što treba da bude normalno i gdje ljudi smatraju da ste vi neupitni ukoliko ste čitajuće Božje stvorenje“, kaže nam Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Tijekom trajanja susreta žiri u sastavu: Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić će donijeti odluku o dobitniku Nagrade ‘Meša Selimović’ za najbolji roman objavljen u 2021. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

˝Danas pisac koji je iz BiH može dobiti književnu nagradu u Zagrebu ali pod uslovom da je roman imao objavu u Hrvatskoj. Tuzla je jedino mjesto i toponim u regiji gdje je zbilja važno samo dvoje. Da je knjiga objavljena na jednom od četiri jezika i da je objavljena u određenom vremenskom periodu. Svi drugi geografski, politički i drugi elemmenti se ne računaju. Ovdje se Nagrada dodjeljuje isključivo za najbolji roman. Zanimljivo je jako kako je žiri ove godine odabrao pet romana za koja mogu reći da su četiri slična, ali kako bi kazao Abudalah Sidran, a ni nalik. Od toga je samo jedan roman, Davida Albaharija, osim što predstavlja eksperiment u proznoj formi i fikcijski roman. Svi ostali romani su autofikcijski, a moglo bi se reći i autobiografski. To je ona crvena nit koja povezuje Uzunovića, Karakaša, Stašu Aras i Iliju Đurovića˝, istakao je književnik i novinar, Emir Imamović

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je i osnivač književnih susreta Cum Grano Salis i književne nagrade „Meša Selimović“ ističe da mu je najvažnije što je Tuzla kroz umjetnost i književnost spojila južnoslavenske prostore.

„Iskoristili smo poziciju Tuzle kao najmultikulturalnijeg grada u ove četiri zemlje. I oko Tuzle su se svi složili. Oko imena nagrade su se svi složili i imamo sreću da se Međa Selimović rodio, živio i radio u Tuzli. Mastionica i pero su dugo, dugo pristuni u ovome gradu“, istaknuo je gradonačelnik.

Književna nagrada Meša Selimović po dvadeset i drugi put će biti dodijeljena u subotu navečer, a ove godine za ovu najznačajniju književnu nagradu natječe se pet romana „Pogovor“, Davida Albaharia, „Horror vacui“ Staše Arasa, „Sampas“ Ilije Đurovića, „Okretište“ Damira Karakaš te roman „Ja sam“Damira Uzunovića.

Maja Nikolić