Naslovna HKD Napredak Za HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla 2020. godina bila jedna od najuspješnijih

Za HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla 2020. godina bila jedna od najuspješnijih

419

Predstavljamo izvješće o radu HKD Napredak glavna podružnica Tuzla za 2020. godinu, za Napretkovce u Tuzli ovo je bila jedna od najuspješnijih godina.

VELJAČA (4. II. 2020. godine) 

Umjetničke slike i radovi nastali na XX. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške“ predstavljeni su tuzlanskoj javnosti u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli. 

U ime organizatora ove vrijedne izložbe predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević je izjavio: „Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što ovaj naš kapitalni projekt traje sada već dvadeset godina. Ta činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakve projekte posebice zato što se Kolonija događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu. Svaki put se žele ponovno vratiti.“ 

Međunarodna likovna kolonija „Breške“ jedna je od najdugotrajnijih likovna kolonija u BiH. Okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Europe. O vrijednosti umjetničkih djela koja su nastala na prošlogodišnjoj Likovnoj koloniji Breške na otvorenju izložbe govorila je profesorica Marina Trogrlić. „Ovdje imamo različite likovne izričaje i iako sam i sama bila sudionicom Kolonije, bilo je zanimljivo vidjeti kako su umjetnici razmjenili svoja tehnička i slikarska iskustva. Umjetnička djela nose različite tematike, a možemo vidjeti i kako se kroz dugi niz godina sama inspiracija kod umjetnika mijenja. Odnosno, kako se umjetnici mijenjaju tako se i sam koncept izložbe mijenja. U suštini umjetnici govore o svom unutarnjem svijetu bez obzira gdje se oni nalazili“, istaknula je likovna umjetnica Marina Trogrlić. 

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton, a odluku o tome je donijela Vlada Tuzlanskog kantona. Izložbu je svečano otvorio ministar kulture, sporta mladih u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije „Breške“ već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti. „Ova Kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija“, poručio je Srđan Mićanović tijekom otvorenja izložbe. 

Međunarodna likovna kolonija Breške je do sada iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti. 

TRAVANJ (30. IV. 2020. godine) 

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli upriličilo je online izložbu grafika Virgilija Nevjestića. „Meni je priča o Virgiliju Nevjestiću impresivna. To je priča o jednom malom čovjeku iz jedne male sredine koji je napravio veliku svjetsku karijeru“, kaže Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla. 

Virgilije Nevjestić je bio grafičar, slikar i pjesnik impresivne biografije, rođen u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. godine. Nevjestić je 1963. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na V. biennalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina. Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. godine bit će proglašen najboljim grafičarom u Parizu. Nekoliko godina poslije počet će raditi na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, a ubrzo će postati i voditelj instituta. Nakon toga će nastaviti bilježiti brojne druge uspjehe i dostignuća te će ostaviti dubok trag u francuskim i europskim umjetničkim krugovima. U Parizu je 1987. godine osnovao L’académie Virgile na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora. Francuska ga je kritika svrstala u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Samostalno je izlagao u Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Haagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku. Izdao je brojne mape grafika, oslikavao je književna izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića i C. Baudelairea te se družio sa Samuelom Beckettom i Pablom Nerudom. 

Da je riječ o iznimnoj umjetničkoj duši svjedoči i činjenica da je pisao i pjesme koje je ilustrirao vlastitim crtežima. „Slikar je to intime, koji privlači podjednako likovne sladokusce, poznavatelje i štovatelje, kritičare različitih profila i opredjeljenja: djelo mu je zato dovoljno široko, aluzivno i asocijativno, bizarno i svakodnevno, transcendentno i alegorijsko, simboličko, erotičko i oniričko, nadrealno i zbiljsko, protestno i kritično. Franjevačka Galerija Kristian Kreković u Tuzli postla je, zahvaljujući online videoprezentaciji Nevjestićevih djela, mala imaginacija Ateliera Virgilija Nevjestića s pariškoga Boulevard Saint Jacques 28, prostora u kojem je i nastao fascinantan opus jednog od najvećih majstora grafičke umjetnosti dvadesetoga stoljeća“, istaknuo je fra Franjo Ninić, župni vikar Franjevačkog samostana Tuzla. 

Izložba, koja nosi naziv Hommage Virgiliju Nevjestiću, realizirana je u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno. Zahvalnost HKD Napredak i Franjevačkom samostanu u Tuzli za organizaciju izložbe koja je sada online dostupna cijelome svijetu, posebno je izrazila obitelj Virgilija Nevjestića. „On je bio samo svoj i ničija mišljenja ga nisu zanimala. Recimo, najteže mu je palo kada je krenuo na studij i kada je predao zahtjev za stipendiju, rekli su mu ovdje, u našem Duvnu, da njima ta struka nije potrebna i dobio je odbijenicu. To mu je najteže palo, a to smo sve saznali iz njegovog dnevnika koji je vodio 40 godina. Mi taj dnevnik sada želimo digitalizirati kako bismo sačuvali njegove rukopise. On se cijelo vrijeme obraćao svom dnevniku i stalno govorio da ga jedino bjelina papira može razumjeti“, ispričao nam je Ivan Nevjestić, bratić Virgilija Nevjestića. Kaže da je Virgilijev životni put bio veoma težak, jer je sve uspio bez bilo kakvih stalnih financijskih sredstava. „Nismo ga potpuno razumjeli niti shvatili. Ali njegova poruka je uvijek bila da čovjek treba biti svoj, da se ne smije pokolebati. On je uvijek pronalazio vrijeme za kazalište, književni petak, volio je kupovati knjige. Dok je nama sve bilo važnije kupiti od knjige. Uvijek nam je govorio: ‘Kad ja umrem, vi ćete imati mnogo posla.’ Zahvaljujući vama i zahvaljujući mladim ljudima širi se njegovo ime i Virgilije je zaista ostavio ovdje neizbrisiv trag“, kaže umjetnikov brat Ivan Nevjestić. 

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom koronavirusa, izložba nije mogla biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski Napredak i Franjevački samostan Tuzla pripremili su virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr. U vrijeme kada je svijet zatvoren i kada u biti cjelokupna javnost pati zbog komunikacije između umjetničkog i ljudskog, naš Franjevački samostan u Tuzli i HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla organizirali su ovu veoma vrijednu izložbu sa ciljem da ne prestanemo s kontinuitetom našeg rada te da naša javnost ne ostane bez mogućnosti da pogleda i ima uvid u djela ovog slikara“ – rekao je fra Franjo Ninić. Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla posebice je stavio naglasak na važnost Umjetničke galerije Kristian Kreković koja djeluje pri Franjevačkom samostanu u Tuzli i koja duhovno, ali i kulturno bogati naše prostore. „Kao HKD Napredak i kao Franjevački samostan željeli smo ovaj prostor otvoriti svim ljudima. Željeli smo da i javnost i umjetnici ovdje pronađu mjesto za sebe, mjesto na kojem će se ugodno osjećati i kako su to gvardijani, bez obzira koji bio, uvijek govorili: ‘Ovo je ovdje i vaša kuća.’ Mislim da su se uistinu svi umjetnici koji su prethodnih godina izlagali u Galeriji Kristian Kreković tako i osjećali. 

 LIPANJ (21.-26. VI. 2020. godine) 

U petak 26. lipnja, u dvorištu župne crkve na Breškama, službeno je zatvorena Likovna kolonija „Breške“, njeno XXI. izdanje. Unatoč problemima u pripremi ovogodišnje kolonije vezanima uz pandemiju koronavirusa, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla je ipak uspjelo na Breškama okupiti 13 umjetnika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Sudionici ovogodišnje Kolonije bili su: Nelisa Baždar (Sarajevo), Admira Bradarić (Maglaj), Senaid Buljubašić (Srebrenik), Zoran Dragičević (Brčko), Dragana Grašar (Modriča), Merima Ibrišimović (Tuzla), Vinko Lamešić (Tuzla), Kristina Livančić (Vitez), Merima Turbić Mahmutović (Tuzla), Aleksandar Marković (Innsbruck), Merima Pirija (Konjic), Ira Skopljak (Sarajevo) i Marina Trogrlić (Tuzla). Umjetnici su iza sebe ostavili dvadeset četiri rada različite tematike rađena različitim slikarskim tehnikama. 

 Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije koronavirusa, umjetnici su na Breške pristigli puni optimizma i nade da će imati priliku uživati u susretima i u suncu kako bi doživjeli potpunu ljepotu ovog malog tuzlanskog mjesta. Među njima je bila Merima Pirija, akademska slikarica iz Konjica s dugogodišnjom sarajevskom adresom. Ovo mi je prvi put da sudjelujem na jednoj ovakvoj likovnoj koloniji. Moji su dojmovi jako pozitivni. Domaćini i gostoprimstvo su baš na nivou, a ambijent i priroda su posebni i inspirativni. Bilo je ovo jedno jako lijepo iskustvo koje je rodilo i nova poznanstva. Jako sam sretna što sam bila dio ove kolonije“, kaže Merima Pirija. 

Obzirom na složenu epidemiološku situaciju ove godine na Breškama nije bilo svečanosti niti otvaranja, niti zatvaranja kolonije. Ipak, unatoč svemu, veliki broj Tuzlaka je pohodio Breške kako bi uživali u ljepotama brežačkog i majevičkog krajolika, ali i kako bi pogledali plodove rada umjetnika. Publiku i goste pozdravili su Ivica Kovačević, predsjednik tuzlanskog Napretka i fra Marko Antić, župnik na Breškama. Kovačević se u kratkome govoru zahvalio svima na potpori u organizaciji kolonije, a posebice umjetnicima koji su došli i proveli tjedan dana u tuzlanskome kraju. Riječi zahvale izrekao je i brežački župnik izrazivši zadovoljstvo da je Kolonija ove godine uopće održana. 

Pokrovitelji Likovne kolonije Breške su Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture, mladih i sporta Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Župa Breške te švicarska organizacija „Border free“. HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla će početkom naredne godine upriličiti izložbu radova sa ovogodišnje kolonije u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“. Bit će to prigoda svima onima koji ovaj put nisu mogli doći za novi susret sa nastalim radovima. 

RUJAN (1IX. 2020. godine) 

Boris Orenčuk, mladi kipar iz Bosne i Hercegovine predstavio se svojim umjetničkim djelima u Tuzli, u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ izložbom „Materija-oblik-vertikala“. Izložbu ovog vrijednog kipara organizirali su HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla. 

Boris je, kaže sretan, što je  imao priliku izlagati u Tuzli i što je je dobio priliku prikazati kako netipični materijali poput kore drveta i žice postaju opet živi. „Uvijek sam eksperimentirao. Nikada nisam tražio klasične materijale kao što su kamen, glina ili bronca nego sam uvijek pokušavao s nekim netipičnim materijalima ostvariti skulptursku formu, odnosno skulpturski izraz. Kroz moj rad materije su se mijenjale. Na početku to je bio karton, zatim stiropor, pur pjena. Sada je to prešlo na žicu i na koru drveta. U mnogim radovima eksperimentiram s materijalima. Unutar Mostara imate specifično drvo koje raste na mostarskim ulicama. Tu sam čekao da kora tog drveta otpadne, skidao sam je i lijepio na svoje konstrukcije“, kaže nam Boris Orenčuk, tridesetogodišnji akademski kipar. 

Borisove ekperimentalne skulpture čovjeka jako su zanimljive. „Ja sam sasvim sukcesivno pronašao žicu od gume iz auta koju sam spaljivao. Vadio sam taj materijal i tako su nastale ove skulpture. Percipirajući sve motive kroz povijest umjetnosti došao sam do spoznaje da je najčešći motiv ljudska figura“, pojašnjava nam Boris Orenčuk. 

Povjesničarka umjetnosti Dajana Šudić kaže da je veoma zanimljivo umijeće vladanja materijom Borisa Orenčuka. Ističe da svojim eksperimentalnim izrazom Boris pokazuje tendencije i umjetničko istraživanje. „Ali ako gledamo s te simbolične strane, Borisove skulpture, iako statične i bez ikakvih fizionomijskih obilježja one ipak mijenjaju percepciju prostora u kojem se nalaze. Dominiraju prostorom i donose posebnu energiju u prostoru koji je zatvoren“, kaže Dajana Šudić. 

Posebno je važno reći da je umjetnik Boris Orenčuk, kako kaže Dajana Šudić, svojim djelima ušao u ljudsku psihologiju, podsvijest čovjeka i međuljudskih odnosa. „Ovom izložbom prikazan je moderan čovjek, koji pada, ali i koji se podiže i kreće prema svjetlu. Nešto što je postalo otpad ponovno oživljava. Tako i čovjek koji pada opet se diže i nastavlja živjeti“, rekla je Šudićka. 

Izložbom Borisa Orenčuka HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla započinje s obilježavanjem obnove svoga rada. Naime, prije trideset godina obnova ovog društva krenula je iz Franjevačkog samostana. „Od samih početaka misija Napretka je poticati mlade ljude. Boris je mlad čovjek, ali svojim djelima pokazuje da je veoma zreo. Mi ćemo uvijek biti usmjereni na to da pomognemo mladim ljudima i damo im poticaj da se nastave baviti onim što su odabrali kao svoj životni poziv“, kaže Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla. 

Boris Orenčuk je izrazio veliku zahvalnost i franjevcima koji vjeruju u mlade umjetnike. Njihov poticaj, ističe Boris, uvijek mu je bio veliki „vjetar u leđa“. „Da nije bilo franjevaca, bojim se da ne bi bilo ni mnogo toga što je fundamentalno u našim životima. Mnogo toga, bez franjevaca, ne bi bilo niti sačuvano. Posebno ističem moju suradnju s Franjevačkom galerijom sa Širokog Brijega. Zaista sam im zahvalan na podršci koju mi pružaju u mom stvaralačkom radu“, rekao nam je Boris. 

Izložbu Borisa Orenčuka „Materija- oblik – vertikala“ je otvorila dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nihada Delibegović Džanić. 

 LISTOPAD (4. X. 2020. godine) 

Tradicionalna pjesnička manifestacija „Šopovi dani na Plivi“, i to njezino 19. izdanje, održana  je od 4. do 10. listopada u Jajcu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Jajce. Program je započeo izložbom likovnih radova koji su nastali na XXI. Likovnoj koloniji Breške“ u Domu kulture u Jajcu. 

Pored pročitanih Šopovih djela Lutanje siromašnog sina svetog Franje i Priče o tome kako je moj gradić potonuo nazočnim posjetiteljima se obratila i sudionica likovne kolonije gospođKristina Livančić koja je govorila o samim radovima koji su nastali na likovnoj koloniji. 

Predsjednik HKD Napredak Jajce, gospodin Franjo Leovac se zahvalio svim nazočnim posjetiteljima na dolasku te Središnjoj upravi Napretka kao i predstavnicima Općine Jajce na potpori koju pružaju ovoj manifestaciji. Izložbu likovnih radova s XXI. Likovne kolonije Breške, a samim time i XIX. Šopove dane na Plivi otvorio je gospodin Ivica Kovačević, član Središnje uprave Napretka i predsjednik Napretka u Tuzli. 

 LISTOPAD (6. X. 2020. godine) 

U povodu tridesete obljetnice obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla upriličen je koncert klasične glazbe pijanistice Alme Hodžić Pašić. Bila je ovo prekrasna glazbena noć posvećena Romantizmu, velikim skladateljima i najznačajnijim kompozitorima klavirske glazbe Fredericu Chopinu i Franzu Lisztu. 

Meni je zaista velika čast što sam dio obilježavanja ove važne Napretkove obljetnice i to u mom gradu. Ovo je divna prilika da mi umjetnici sudjelujemo u kulturnom životu Grada Tuzle zajedno s HKD Napredak. Koncert je posvećen Romantizmu, romantičnom razdoblju. Drago mi je što smo večeras bili nekako romantični“, rekla je Alma Hodžić Pašić. 

 Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla istaknuo je da je koncert pijanistice Alme Hodžić Pašić jedan divan uvod u obilježavanje 30 godina od obnove HKD Napredak. Počeli smo izložbom Borisa Orenčuka. Večeras smo počašćeni ovim lijepim koncertom naše Alme Hodžić Pašić, a do kraja ovog mjeseca održat ćemo još jednu izložbu. Ovaj umjetnički slijed nastavit će se sve do kraja godine, do našeg svečanog božićnog koncerta. Želimo na što bolji način obilježiti ovu važnu i vrijednu obljetnicu HKD Napredak“ kaže Ivica Kovačević. 

 Na koncert pijanistice Alme Hodžić Pašić koji je okupio veliki broj ljudi, osvrnula se i direktorica Bosanskog kulturnog centra Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović. Po imenima kompozitora standardni, a po sadržaju djela dobro osmišljeni recital Alme Hodžic Pašić unio je stanovitu svježinu u koncertni život Tuzle, koji čini se sve više u vremenu i nadam se trenutnim okolnostima, traži organizaciju ovakvih događaja. Zrela interpretacija mlade pijanistice došla je do izražaja u svim djelima što je prihvaćeno od auditorija iskrenom srdačnošću. Pijanistica je posegnula za prvim imenima iz klavirske literature koja se često susreću u koncertnim dvoranama, pa tako evo i večeras u BKC TK. Hvala Alma Hodžić Pašić i hvala HKD Napredak Tuzla za koncertni recital i dugogodišnju saradnju sa JU BKC TK”, napisala je direktorica BKC Tuzla. 

Alma Hodžić Pašić rođena je u Tuzli gdje je završila osnovnu i srednju školu. Muzičku akademiju u Sarajevu upisuje sa već svojih 17 godina, gdje je nakon pet godina i magistrirala u klasi profesorice Svetlane Chlaidze. Dvije godine je bila i demonstrator na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Sretna je što HKD Napredak i Franjevački samostan posvećuju pozornost popularizaciji klasične muzike. 

 LISTOPAD (21. X. 2020. godine) 

U Tuzli je 21. listopada upriličen susret Napretkovaca s prostora sjeveroistočne Bosne. Smisao susreta bio je međusobno se ohrabriti, razmijeniti ideje, potaknuti jedni druge na rad, a obzirom da je u Živinicama nedavno obnovljen rad Napretkove podružnice, i međusobno se upoznati. U doba kada je pandemija koronavirusa značajno usporila ili čak zaustavila kulturni život u brojnim sredinama, trebalo bi, zajednički je zaključak, iznaći način kako se ponovno pokrenuti i djelovati u novonastalim okolnostima. 

 Volio bih da ovakvi susreti postanu praksa i svaki put ću se rado odazvati pozivu“, rekao je Nikola Čiča, predsjednik Društva koji je također bio nazočan na sastanku. Predsjednik Čiča je istaknuo da je Središnjica Napretka iz Sarajeva u ovoj godini značajno pomogla sve one podružnice koje su kandidirale kvalitetne projekte. Podijelili smo preko 100.000,00 KM podružnicama širom BiH i Hrvatske i nastavit ćemo s tom praksom i ubuduće.“ Zajedno sa suradnicima iz Središnje uprave u proteklih je godinu dana obišao većinu Napretkovih podružnica. Vjerujte, nerijetko sam ostao iznenađen radom naših ljudi, kao i ugledom koji Napredak uživa gdje god sam došao. Pozivam vas da unatoč otežanim okolnostima djelovanja ne posustanete, već da kroz svoj rad i nadalje ostanete prepoznatljivi u sredinama iz kojih dolazite“, dodao je na kraju kratkoga obraćanja. 

Susret je upriličen na inicijativu Ivice Kovačevića, člana Središnje uprave Društva i predsjednika tuzlanske podružnice HKD Napredak, a susretu su nazočili Filka Veselčić, predsjednica HKD Napredak Srebrenik, Božana Vilušić Tomić, predsjednica HKD Napredak Lukavac, Božana Barušić, članice uprave HKD Napredak Lukavac, Erna Lučić, predsjednica HKD Napredak Živinice, Ilija Lučić, član uprave HKD Napredak Živinice te Ljubica i Josip Berlanda, članovi uprave HKD Napredak Doboj. 

 LISTOPAD (29. X. 2020. godine) 

Nakon uspješnog nastupa u Tuzli, u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, u organizaciji HKD Napredak podružnica Živinice i Glavna podružnica Tuzla upriličen je klavirski recital tuzlanske pijanistice Alme Hodžić Pašić i u Živinicama. Povod za koncert bila je obnova rada Napretkove podružnice u Živinicama. Na veliko zadovoljstvo živiničke publike, koncert je održan u Velikoj dvorani BKC-a Živinice, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

STUDENI (3. XI. 2020. godine) 

U Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u utorak navečer otvorena je izložba istaknutog bosanskohercegovačkog akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog. Klepo se tuzlanskoj publici predstavio retrospektivom radova nastalih u nešto više od četrdeset godina plodonosne karijere. Ja sam prije dvije godine napunio 40 godina svoga umjetničkog rada. Tim povodom sam napravio jednu veliku izložbu u Collegiumu artisticumu u Sarajevu. U Tuzlu dolazim s tom izložbom, doduše u nešto manjem obimu, ali su predstavljena djela iz svih faza moga umjetničkog rada. Sve ono što sam radio u prošlosti prikazano je ovdje u Tuzli“, istaknuo je Mehmed Klepo na otvorenju izložbe. 

U ime organizatora izložbe okupljenu su publiku pozdravili Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i fra Franjo Baraban, vikar Franjevačkog samostana u Tuzli. Kovačević je istaknuo da je i ova izložba sastavni dio svečanog obilježavanja tridesete obljetnice obnove rada HKD Napredak u Tuzli te dodao: Raduje me da našem gradu, prijateljima i publici u Tuzli možemo pružiti vrhunske sadržaje povodom ove, za nas, vrlo važne obljetnice.“ Fra Franjo se u kratkom pozdravnom obraćanju prisjetio srednjoškolskih dana i prvog susreta sa Klepinim djelima: „Još uvijek se dobro sjećam izložbe od prije nekih deset godina kada sam kao učenik Franjevačke gimnazije u Visokom prvi put pogledao i uživao u radovima akademskog slikara Mehmeda Klepe. 

 Izložbu je svečano otvorila rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić. Rektorica je izrazila zadovoljstvo što su HKD Napredak i Franjevački samostan u Tuzli upriličili ovu izložbu: „Posebice u ovo doba pandemije kada nam je svima potrebno da napravimo odmak od stvarnosti u kojoj živimo.“ 

 STUDENI (24. XI. 2020. godine) 

Koncertom pod nazivom Seasons u utorak navečer premijerno je nastupio Napretkov trio Musica Salinea iz Tuzle. Koncert su organizirali HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli. Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u prostoru Međunarodne galerije portreta okupilo se trideset poklonika klasične glazbe, prijatelja tuzlanskog Napretka i samostana. Organizatori su, uz svesrdnu pomoć Radio Kameleona iz Tuzle, osigurali izravan prijenos koncerta putem online društvenih platformi kako bi barem djelomično odgovorili na veliki interes koji je u Tuzli, ali i ne samo Tuzli, vladao za ovim koncertom. 

Trio koji čine Alma Hodžić Pašić (klavir), Anamarija Marić (violina) i Lidija Paulin (violončelo) se tuzlanskoj publici predstavio djelima svjetski poznatih skladatelja. Na njihovu su se repertoaru našla djela Tchaikovskog, Dvoràka i Piazzolle, a publika je mogla poslušati djela poput The Seasons, Waltz from the ballet „Sleeping Beauty“, Slavonic Dance i The Four Seasons of Buenos Aires. Glazbena noć započela je izvođenjem himne Bosne i Hercegovine. Djevojke su u razgovoru za Hrvatski glasnik istaknule: Izvođenjem himne željele smo na naš način čestitati građanima Dan državnosti. Nas tri smo iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i mislimo da je to jedan od pozitivnih primjera u našoj državi.“ Izrazile su zadovoljstvo održanim koncertom i publikom te su naglasile: „Odlučne smo u namjeri da klasičnu glazbu približimo publici i raduje nas da tako promišljaju i ljudi u tuzlanskom Napretku. Ne smeta nas što je večeras u publici bilo maksimalno dozvoljenih trideset osoba. Znale smo to otpočetka, ali to ništa nije promijenilo u našoj pripremi za koncert, koja je uvijek jednaka. Uvijek želimo da svaki ton bude ispunjen i da naša publika, bez obzira na broj, nikada ne osjeti razliku u izvedbi. Raduje nas da su ljudi mogli i online poslušati ono što smo za večeras pripremile.“ Također su istaknule da ih raduje suradnja sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak te da se nadaju dugoj suradnji i mnoštvu koncerata širom Bosne i Hercegovine i šire. 

 Ovim prekrasnim koncertom ujedno je obilježeno i 30. godina od obnove rada HKD Napredak u Tuzli. Predsjednik tuzlanskog Napretka Ivica Kovačević je naglasio: Ideja nas u tuzlanskom Napretku bila je da napravimo klasični klavirski trio koji će u narednom periodu obogatiti i oplemeniti kulturni život grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cjelokupne Napretkove obitelji. Kultura je izuzetno važna za našu zajednicu. Želja nam je da ovaj trio postane novi prepoznatljiv brend tuzlanskog Napretka. Želimo se predstaviti i nastupati širom Bosne i Hercegovine, ali i izvan granica BiH, gdje djeluju Napretkove podružnice. Uvijek ćemo se rado odazvati pozivu. Mislim da uz Likovnu koloniju „Breške“, a sada i uz Trio Musica Salinea uistinu imamo što pokazati.“ Kovačević je također zahvalio aktualnoj, ali i svim bivšim upravama HKD Napredak na radu, te svim gvardijanima Franjevačkog samostana u Tuzli u proteklih trideset godina na pomoći i potpori koju su svesrdno pružali Napretku. 

Planirano je da Napretkov trio do kraja godine nastupi na još dva koncerta i to u Sarajevu i Srebrenici, a snimku premijernog koncerta svi zainteresirani mogu pogledati na facebook stranici HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla. 

 PROSINAC (2. XII. 2020. godine) 

U amfiteatru Franjevačke teologije u Sarajevu, 2. prosinca 2020. godine u 18,00 sati upriličen je koncert pod nazivom “Koncert in honorem professoris Marci”, što bi značilo Koncert u čast profesora Marka. Koncert je izveo izvrstan novooformljeni klavirski trio Musica salinea, Napretkove podružnice iz Tuzle. Trio čine Alma Hodžić Pašić (klavir), Anamarija Marić (violina) i Lidija Paulin (violončelo). Ove tri vrsne umjetnice su angažirani profesori u glazbenim školama i zaposlenici Filharmonije u Sarajevu. 

Pozorna je publika na repertoaru mogla čuti djela Dvořáka Slavenski ples, Tchaikovskog Godišnja doba: Oktobar i Novembar i Valcer iz baleta “Uspavana ljepotica“ te na koncu Godišnja doba Buenos Airesa Astora Piazzollae. Svojim izvrsnim interpretacijama ovih zahtjevnih romantičarskih djela na publiku su prenijeli neopisive emocije i uprisutnile su djeliće atmosfere tog doba. Fraze koje su bile dovedene do savršenstva glazbenog izraza, prisutne su na trenutak odvojile od trenutno teške situacije u zemlji pogođenoj Covid virusom i uvele u nebeske sfere gdje je savršen sklad uma i tijela. 

 Ovaj je koncert organiziran u čast posebnog i samozatajnog prof. dr. fra Marka Karamatića povodom njegova 73. rođendana te kao vid zahvale za sve ono što on kao franjevac, profesor i urednik brojnih časopisa čini za Franjevačku teologiju i svoju franjevačku zajednicu. 

U izjavi za Hrvatski glasnik fra Emanuel Josić, inicijator i organizator ispred Franjevačke teologije u Sarajevu je izjavio: „Zahvaljujemo podružnici HKD Napredak Tuzla što su svojom podrškom omogućili održavanje koncerta na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ovo je bio i prvi koncert koji je organizirao tuzlanski Napredak u suradnji sa Franjevačkom teologijom u čast prof. dr. Marka Karamatića. Nadamo se da je naša suradnja ovim koncertom uspješno započela te da ćemo u budućnosti imati još puno sličnih projekata.“ 

U duh koncertne atmosfere prisutne je uvela renomirana glumica Gordana Boban, govoreći poeziju, pjesmu Božić, Vladimira Nazora. Na kraju koncerta svoju čestitku dr. Karamatiću uputio je i ddr. fra Mile Babić, gvardijan samostana sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji.

PROSINAC (2. XII. 2020. godine) 

Advent s franjevcima u Srebrenici kulturno je događanje kojim bosanski franjevci žele udahnuti dašak svjetlosti, nade, optimizma i radosti u ovaj maleni istočnobosanski grad. Breme nedavne prošlosti još uvijek jako pritišće pleća grada i svih njegovih stanovnika. Upravo je to razlog zašto su se bosanski franjevci, neraskidivo vezani uz ovaj kraj, odlučili svojim župljanima i svim njihovim susjedima ponuditi nekoliko kulturnih sadržaja i na taj način obogatit i oplemenit njihove živote u ovo predbožićno vrijeme. Ideju fra Franje Ninića, župnika Župe srca Isusova iz Zvornika i Srebrenice podržali su Franjevački samostan “Sv. Petra i Pavla” u Tuzli i HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla. 

 U nedjelju 13. prosinca s početkom u 17,00 sati, stanovnici Srebrenice su tako pogledali izložbu slika sa IV. Međunarodne likovne kolonije “Srebrenica”, poslušali predavanje dr. fra Josipa Jozića posvećeno 500. obljetnici smrti fra Jurja Dragišića, franjevca porijeklom iz Srebrenice, crkvenog velikodostojnika, učenjaka i pisca te uživali u koncertu Napretkovog tria Musica Salinea iz Tuzle. 

 PROSINAC (19. XII. 2020. godine) 

U organizaciji Franjevačkog samostana Tuzla i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla, u subotu 19. prosinca upriličen je tradicionalni Božićni koncert u Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“. Božićnu glazbenu večer prekrasnim skladbama uveličali su sopranistica Vedrana Šimić, bariton Siniša Markanović te gudački kvartet kojeg  čine članovi Sarajevske filharmonije Arvida Kullolli-Vračo, uz pratnju  Anamarije Marić na violinama, Ajdina Mulabdića na violi i Isaka Haračića na violončelu. Svi koji su željeli koncert su uživo mogli pratiti putem društvenih mreža na facebook stranici Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, zahvaljujući radio Kameleonu. 

Gvardijan Franjevačkog samostana Tuzla fra Željko Nikolić u svojoj božićnoj čestitci rekao je da svaki čovjek Božić doživljava na svoj osoban način. Ali o Božiću treba kazati da je to događaj u ljudskoj povijesti, kada je Bog neizmjernom vjerom postao jednim od nas. Na taj način nam rekao da se ne bojimo. Mi živimo u vremenu kada smo svi u strahu od bolesti koronavirusa koju još uvijek ne možemo nadići kao ljudski rod. Trebat će nam vremena i trebat će nam solidarnosti  i zato se ne trebamo bojati. Međutim, ne trebamo biti ni ne promišljeni. Prošle godine u ovoj dvorani na Božićnom koncertu nas je bilo deset puta više i stoga zahvalan sam svima koji su večeras ovdje s nama i prate naš koncert. Zahvalan sam i HKD Napredak koji već dugi niz godina organizacijom Božićnog koncerta unosi dašak svjetla u naš grad“, poručio je gvardijan fra Željko Nikolić. Koncert je održan u skladu sa svim higijensko epidemiološkim propisima. 

PROSINAC (31. XII. 2020. godine) 

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla je za Božić 1992. godine započelo s tiskanjem lista Hrvatski glasnik. Svih ovih godina Glasnik nam je služio na ponos. Neizmjerna je ljubav koju su na uređivanje Glasnika uložili svi njegovi urednici, članovi redakcija, suradnici i prijatelji. 

Prošle je godine donesena odluka da Hrvatski Glasnik preraste u web platformu, a tu je odluku potvrdila i Skupština Društva u listopadu. Pripreme za prelazak na web platformu trajale su tijekom 2020. godine i portal je polagano popunjavan vijestima i zanimljivostima da bi u četvrtak 31. prosinca web platforma Hrvatskoga glasnika i službeno započela je s radom. Urednica Napretkovog portala je poznata tuzlanska novinarka i dopredsjednica Napretka u Tuzli gđa Maja Nikolić.